Важно е да се знае къде, пациенти, незаразени с COVID-19,

...
Важно е да се знае къде, пациенти, незаразени с COVID-19,
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев каза кои рухват първи от коронавируса

Важно е да се знае къде, пациенти, незаразени с COVID-19, само че в тежко положение, да бъдат изпращани, за им се окаже помощ. Ключово е да не се смесват потоците от пациенти. Това изясни пред bTV кардиохирургът и шеф на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ проф. Генчо Начев.

Той акцентира, че у нас има дефицит на анестезиолози и реаниматори, само че има задоволително специалисти, които да се оправят със задачата да поемат нуждаещите се от лекарска помощ.

„ Не би трябвало да плашим хората. Да, непълен е за цялата страна да покрие потребностите, само че в главните структуроопределящи лечебни заведения има задоволително анестезиолози и реаниматори “, акцентира лекарят.

Той изясни, че в „ Св. Екатерина “ са спрени плановите интервенции, като са останали единствено незабавните случаи. В лечебницата е понижен и личният състав, тъй че да има непрестанно лекари разполагаем.

Кардиохирургът изясни, че са взети всички ограничения, с цел да бъдат защитени чиновниците на болничното заведение и пациентите – поръчани са маски, дрехи, шлемове и ръкавици.

„ Проведохме и двудневно практическо образование по какъв начин се облича и съблича защитното облекло, защото погрешно събличане може да докара до разнасяне на инфекцията. Обучихме и лекарите по какъв начин се прави вярна интубация “, разяснява Начев.

По време на образованието е изработен и клип, който ще бъде качен на уебстраницата на болничното заведение и изпратен до Националния действен щаб, воден от ген. Венцислав Мутафчийски.

Кардиохирургът изясни, че сърдечноболните имат намалени защитни сили и постоянно са по-уязвими на вирусни и бактериални инфекции.

По думите му сърдечното заболяване слага по-високи функционални условия към организма. Лекарят посочи, че при повреден бял дроб може да се провокират затруднения и без COVID-19 – като пневмония.

Медикът поучава пациентите да си останат у дома и при недоволства да потърсят общопрактикуващия доктор или кардиологът, който познава положението и лекуването им.

Въпреки това съобщи, че при по-сериозни недоволства е редно да потърсим помощ в болница.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР