Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие,

...
Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие,
Коментари Харесай

МП продължава да работи по темата домашно насилие

Важно е да изградим механизми за различаване на домашното принуждение, а страната да реализира ефикасна отбрана на потърпевшите и предварителна защита във връзка с насилието.

Това съобщи доктор Борислав Ганчев, шеф на кабинета на министъра на правораздаването и началник на Програма „ Правосъдие “ на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021 при разкриване на изложбата „ Пробуждане сред редовете “ в гр. Перник довечера. Тя е проведена от Фондация „ П.У.Л.С. “ по план финансиран по Програма " Правосъдие " НФМ 2014-2021, оповестиха от пресцентъра на министерството на правораздаването.

В платната си известни български илюстратори, мултидисциплинарни създатели и стрийт актьори, са претворили действителни истории на потърпевши в желанието да дадат публичност на казуса с физическото и прочувственото принуждение.

Изложбата беше показана за първи път през 2022 година, в Национална изложба Квадрат 500 в София. Тя е част от вдъхновяваща поредност арт планове на EMPROVE.

Д-р Ганчев сподели още, че е направена огромна крачка с приемането на основни промени в Закона за отбрана от домашно принуждение през тази година. „ В момента под управлението на Министерството на правораздаването необятен кръг специалисти работят по правене на Координационен механизъм – документ, в който да е написан съответният механизъм на взаимоотношение сред всички институции, ангажирани с предварителна защита и отбрана на потърпевши и работа с причинители на домашно принуждение “, акцентира още той и добави, че помощта, която неправителственият бранш оказва в тази сфера, е от извънредно значение.

Д-р Ганчев благодари на Кралство Норвегия, което посредством финансовия механизъм оказва помощ на страната ни в напъните й по оказване на ефикасна помощ на жертвите и работа с причинителите, като финансира такива планове, като този на Фондация „ П.У.Л.С “, по внедряване на профилирани услуги на локално равнище по отношение на домашното принуждение в градовете Перник и Кърджали.

Събитието бе намерено от Екатерина Велева, ръководител Фондация „ П.У.Л.С. “ Сред гостите бяха Людмил Веселинов, регионален шеф на Перник, Стефан Кръстев, зам. кмет на Община Перник и Даниел Джаксън, Директор Кампании и връзка в посолството на Англия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР