Важно да има поне базово ниво на познание на Закона

...
Важно да има поне базово ниво на познание на Закона
Коментари Харесай

Светослав Васев: Законът не позволява превозването на деца на тротинетка

Важно да има най-малко базово равнище на знание на Закона за придвижване по пътищата при ръководство на тротинетка. Ако един 16-годишен ръководи тротинетка, без да има базови знания и да съблюдава Закон за защита на потребителя, съществува риск от сериозен случай. Това сподели Светослав Васев – специалист в Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Тротинетките са самостоятелни електрически транспортни средства и са регламентирани в член 80А от Закона за придвижване по пътищата, изясни той. Там е указано, че минималната възраст за ръководство е 14 години, като това може да става единствено по построените велоалеи. 16-годишните могат да ръководят по улици, на които оптимално допустимата скорост не е повече от 50 км/час. Според  законодателството носене на каска при ръководство на този тип транспортно средство е наложително единствено за лицата под 18-годишна възраст, изясни Светослав Васев.  

Максимално допустимата скорост за придвижване с тротинетка в България е 25 км/час. На пазара обаче се срещат и тротинетки, които развиват по-голяма скорост, уточни специалистът. Сред честите нарушавания е превозването на деца дружно с възрастен, което законът не разрешава, акцентира той.  

Тротинетките не могат да се движат в бус лентите или в пешеходните зони, само че това е също постоянно срещано нарушаване.  

Според Светослав Васев има положителни европейски практики, които могат да бъдат приложени у нас. " В Европейския съюз се планува създаването на уеднаквени правила за електрическите тротинетки като условия, касаещи минималния размер на гумите, да имат звукова сигнализация за слепите жители, да имат пътепоказатели за завиване наляво или надясно, да се употребява каска. Има и предпочитание да се редуцира оптимално допустимата скорост на 20 км/час “, изясни държавният специалист.  

Водещият на " Визия 0 “ Цвети Капитанова добави, че измежду предложенията на Европейски Съюз е минималната позволена възраст за ръководство на тротинетка да бъде уеднаквена и тя да е от 16 години. " Предвижда се да се забрани карането по тротоарите, возенето на пасажери, говореното по телефон до момента в който си в придвижване и карането след приложимост на алкохол и опиати “, уточни още тя.  

Капитанова изясни, че най-уязвими при произшествия с тротинетки са момчетата на възраст сред 10 и 19 години. Тя цитира изследване, направено във Финландия, съгласно което най-вече произшествия с тротинетки, регистрирани в незабавното поделение, демонстрира, че пациентът нормално е пийнал мъж, карал през нощта.  

На 1 юни от 10.00 часа наоколо до Зоологическата градина Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата “ в партньорство с Фондация " Деца на борда “ и със съдействието на Министерство на вътрешните работи ще направи проява за това по какъв начин вярно да обезопасим детето си в транспортното средство и другите групи системи за обезопасяване на деца, разгласи още Светослав Васев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР