Важен приоритет в дейността на Министерството на земеделието и храните

...
Важен приоритет в дейността на Министерството на земеделието и храните
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Приоритет е изготвяне на Стратегия за напояването в България

Важен приоритет в активността на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е правене на Стратегия за напояването в България. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща в отрасловото ведомство с районния шеф за стабилно развиване в района на Европа и Централна Азия на Световната банка доктор Самeх Нагиб Уаба.

Министърът акцентира, че хидромелиорациите са извънредно значима част за развиване на земеделието и е нужно правенето на Национална тактика за напояването, която да включва по-ефективното потребление на водата.

Д-р Уаба уточни, че днешната среща е мотив да се възобнови разговорът сред Световната банка и Министерство на земеделието и храните, които могат да работят дружно. Той осведоми министър Вътев, че Световната банка работи с над 190 страни и има настоящи дейни планове за модернизиране на напоителни системи, понижаване на водните загуби и кръгово потребление на водните запаси, съобщи Българска телеграфна агенция.

Надявам се тази среща да е положително начало за наше бъдещо ползотворно съдействие, сподели още Вътев.

На срещата взе участие и непрекъснатият представител на Световната банка за Република България, Чешката Република и Словашката република Лесе Мелгард.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев се срещна предишния месец с борда на шефовете на " Напоителни системи " ЕАД, с цел да обсъдят работата на сдружението.

Той акцентира, че публичните упования са огромни и е значимо да се обезпечи задоволително количество вода за евентуалните ползватели. " Необходимо е да работим за поощряване на земеделските производители да усилват поливните си площи, както и да разнообразяват отглежданите от тях култури ", добави заместник-министърът. Той уточни, че следва да се направи обширен разбор на настоящото положение на поливната инфраструктура, който ще се употребява при правенето на Стратегията за поливното земеделие.

В края на юни Народното събрание даде период от 6 месеца на министерството да показа план за възобновяване на напоителните системи и механизъм за даването на вода за напояване на селскостопанските производители на търпими цени.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР