Въглеродните емисии от нови коли трябва да намалеят с 40%

...
Въглеродните емисии от нови коли трябва да намалеят с 40%
Коментари Харесай

ЕП поиска емисиите от нови коли да намалеят с 40% до 2030 г.

Въглеродните излъчвания от нови коли би трябвало да намалеят с 40% до 2030 година Това се показва в проектодоклад, гласуван през днешния ден от Европейския парламент.

Това е по-амбициозна цел спрямо препоръчаното понижение от Европейска комисия с 30%, с междинна цел от 20% до 2025 година

Производителите, чиито междинни излъчвания на CO2 надвишават тези цели, следва да заплащат такса към общия бюджет на Съюза, която ще се употребява за повишение на квалификацията и образованието на служащите, наранени от структурни промени в автомобилния бранш.

Производителите на леки коли ще би трябвало да подсигуряват, че транспортните средства с нулеви и ниски излъчвания (електрически коли или коли, които емитират по-малко от 50 г CO2/км) заемат 35% от пазарния дял на продажбите на нови леки пътнически коли и микробуси до 2030 година и 20% до 2025 година

Парламентът приканва Европейската комисия да създаде до 2 години нов проект за изпитването на излъчвания в действителни условия благодарение на портативно устройство като това наскоро въведено за премерване на излъчвания NOx. Докато това не стане използвано, сходството с сегашния правилник ще се мери въз основа на данните от устройствата за премерване на разхода на гориво. Изпитването на излъчванията на CO2 в действителни условия би трябвало да бъде готово и функциониращо до 2023 година съгласно евродепутатите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР