Вадим Пристайко: Настояваме Русия да върне поне една трета от

...
Вадим Пристайко: Настояваме Русия да върне поне една трета от
Коментари Харесай

Украйна настоява Русия да върне една трета от имуществото на бившия СССР в чужбина

Вадим Пристайко: Настояваме Русия да върне най-малко една трета от това, което се намира в чужбина

Украйна упорства Русия да върне една трета от имуществото на някогашния Съветски съюз в чужбина. Това съобщи в изявление за украинския новинарски портал Суспилне посланикът на Украйна във Англия Вадим Пристайко, съобщи УНИАН.

По думите му това е отдавнашна история, защото след разпадането на СССРРусия предложила на всички някогашни руски републики "да не помнят " за външните си задължения, т.е. да ги поеме тя, само че в същото време да прибере цялото имущество на Съветския съюз на всички места по света.

Престайко означи, че единствената някогашна руска република, която не е приела сходно съглашение и не го е утвърдила, е била Украйна.

"Аргументът ни бе, че по принцип не сме срещу, в случай че става дума за обективна сделка ", сподели той. Посланикът уточни, че Украйна е поискала информация за дълга на Съветския съюз и активите му по света, с цел да се убеди, че договорката е обективна.

"Доколкото сигурно имахме повече от една трета от всичко, извоювано от Съветския съюз, настоявахме за отчетност. Не получихте тази отчетност. А всичко, в това число институциите в чужбина и дипломатическите, замъците, постройките, другите активи, остана в Русия. И в този момент настояваме Русия да върне най-малко една трета от това, което се намира в чужбина ", сподели Пристайко.

Това визира по-специално имуществото, което се намира във Англия и съгласно украинската страна нелегално е било записано като благосъстоятелност на Руската федерация.

По думите на дипломата Украйна е разкрила в този момент цялата информация за тези задгранични активи на някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

"Сега има компании, които ни оказват помощ да се оправим с юридическите компликации. В края на краищата, в случай че стане ясно, че този иск има вероятност в съда, той ще бъде подаден от страната Украйна ", сподели Пристайко.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР