Вадим 100 лв. за преглед на детето.Поне 100 лв. излиза

...
Вадим 100 лв. за преглед на детето.Поне 100 лв. излиза
Коментари Харесай

Вадим 100 лв. за преглед на детето

Вадим 100 лева за обзор на детето.

Поне 100 лева излиза прегледът на детето при педиатър на частно в лечебни заведения и поликлиники, сподели инспекция на „ Здраве с Телеграф “.

Сумата набъбва още повече, в случай че положението на малчугана изисква да бъдат направени цялостна кръвна картина и проби за другите респираторни инфекции, които върлуват сега.

Тогава родителите би трябвало да извадят от джоба си още 60-70 лв.. Прегледите в някои частни клиники са с по-висока цена през уикенда, описват родители.

Малките пациенти имат право на безвъзмездна помощ, в случай че отидат в дежурен кабинет, с който джипито им е сключило контракт за обслужване на пациентите в събота и неделя. Някои родители прескачат тази опция и отиват непосредствено на заплатен обзор при педиатър.

По празниците на много майки и бащи се наложило да потърсят помощ на частно поради многото почивни дни. Така родителите на 9-месечната Александра се озовали в незабавен детски кабинет на частна болница. Бебето им подвига висока температура, която стига до 39 градуса. „ Малкото ни дете се разболя ден преди Бъдни вечер. Прегледът излезе 120 лв.. Оказа се с неуточнена вирусна зараза. Четири дни по-късно тя към момента поддържаше висока температура и се наложи отново да идем на обзор “, споделя майката на дребната Александра. Цената на вторичния обзор била 60 лв.. За да се ориентират в обстановката, лекарите предложили да я тестват за грип вид А и Б, както и за коронавирус. Цената на теста била 37 лв.. Пълната кръвна картина, както и индикаторът за инфектиране CRP, по който лекарите могат да се да ориентират дали става въпрос за вирусна или бактериална зараза, коствали 8 лв..

„ Чакахме два часа и половина, като бяхме предизвестени, че ще е по този начин. След това получих предложение за оценка на прегледите и написах, че им е нужен най-малко още един педиатър, тъй като е парадокс един човек да се оправя с всички заболели деца, които чакаха с часове, кашляха извънредно и имаха висока температура “, описа още майката на детето.

В държавните лечебни заведения прегледите, които не са незабавни, също се таксуват. Там цените варират сред 50 и 100 лв.. Така да вземем за пример на 6-годишния Иван се наложило да посети УНГ експерт в София през уикенда. При стъпването в болничното заведение родителите му попълнили декларация, че положението на детето не е незабавно – т.е. не кърви, няма неочаквана загуба на слух и така нататък, след което си заплатили прегледа.

Добре е родителите да знаят, че би трябвало да търсят помощ в съответната болница по отношение на положението и признаците на детето си. Така да вземем за пример при подозрение за затруднение от варицела, чревна зараза или друго инфекциозно заболяване те би трябвало да се насочат към детските отделения на Инфекциозна болница. При хирургичен проблем или контузия – УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, а при потребност от очен доктор те би трябвало да се насочат към Очната клиника на УМБАЛ „ Александровска “. При нужда от незабавна консултация с УНГ експерт през уикенда единственият вид е УМБАЛ „ Царица Йоанна “ – ИСУЛ.

Температура, която продължава повече от три дни при децата, изисква консултация с педиатър. Така може да бъде преоценено положението на дребните пациенти. Лекарите се управляват от златното предписание за трите дни. Ако температурата се задържи повече от това, би трябвало да се откри дали вирусната зараза не е предходна към бактериална. Това постанова нов тип терапия. Независимо от обстоятелството, че температурата оказва помощ в битката с вирусите, при дребни деца и кърмачета тя може да бъде и много рискова. Повишени стойности над 39 градуса при бебета и дребни деца може да доведат до развиването на фибрилен спазъм. Пеленачета под двумесечна възраст с температура наложително би трябвало да бъдат съветвани с доктор. Повод за обзор също е мощна и нестихваща болежка в корема, както и неконтролируема диария или повръщане. Други съществени признаци, налагащи навременен обзор, с изключение на температурата са непрекъснат рев, затруднено дишане, трудноподвижност в главата или вдървеност в шията, летаргично и замаяно положение.

Зачервените очи, нос и устни са издайниците на грипа. Това споделя доктор Теа Александрова от детското незабавно поделение на „ Пирогов “ в своя профил mamadoc.bg в обществената мрежа Instragram.

„ Детето има червени устни, нос и очи. Това, от една страна, се дължи на високата температура, само че е налице и една генерализирана зачервеност. Когато при нас пристигна подобен пациент, ние единствено по външния му тип започваме да мислим за този вирус “, споделя тя.
Друг симптом, че малчуганът е с грип, е високата температура. Детето подвига пикови, доста високи стойности на температурата – сред 39-40 градуса. Запазете успокоение и дайте медикаменти за понижаването на температурата. Съблечете детето и приложете външни способи за изстудяване. В композиция с температурата се демонстрират признаците, които са присъщи за всички респираторни инфекции като хрема, кашлица и главоболие, изнемощялост, болки в мускулите и ставите.
Ако са налице тези три признака, тествайте малчугана за грип. Така лекарите елементарно ще се ориентират каква терапия да назначат на болното дете.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР