В зоната на риска от (много) висока инфлация вече попаднаха

...
В зоната на риска от (много) висока инфлация вече попаднаха
Коментари Харесай

Украйна девалвира националната си валута - кои 2 големи държави са в риск скоро да я последват

В зоната на риска от (много) висока инфлация към този момент попаднаха доста стопански системи. Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Уĸpaйнa oбяви на 21 юли, чe дeвaлвиpa гpивнятa c 25% cпpямo дoлapa. Kaтo ocнoвнa пpичинa зa тoвa ce пocoчвaт eфeĸтитe oт pycĸaтa инвaзия в cтpaнaтa. Taĸa нoвият ĸypc cтaвa 36,57 гpивни зa дoлap.

Обаче и при две огромни страни от Латинска Америка, инфлацията може да докара до забележителна обезценка (обезценяване) на националната валута. Това разяснява за организация Прайм специалистът по фондовите пазари в крупната капиталова компания " БКС Светът на вложенията " Евгений Миронюк.
 Украйна девалвира доста гривнята по отношение на $, ето с какъв брой
Украйна девалвира доста гривнята по отношение на $, ето с какъв брой

Като съществена причина се показват резултатите от съветската инвазия

Инфлацията в Бразилия се увеличи до 11,9% през юни на годишна база, като индикаторът за предходния месец беше 11,7%, каквито бяха и пазарните упования. Бразилия, със своите над 200 милиона поданици, се подрежда на 6-то място в света по население и на 5-то място по територия.

" За 10-ти следващ месец в страната се записва двуцифрена инфлация. Цените на транспортните услуги да вземем за пример се покачиха доста, макар лекото закъснение на растежа на цените на горивата, а храните и безалкохолните питиета (доста) нарастнаха ", показва специалистът.

Глобалната организация за кредитен рейтинг Fitch през юли промени вероятността си за кредитния рейтинг на Бразилия от " отрицателна " на " постоянна ", базирайки се на данни за възстановяване на финансовите и стопански индикатори в държавния бранш. Но признаци за закъснение на темпа на инфлацията в страната продължава да няма, и като се има поради и укрепващия $, бразилският реал е девалвирал с 5% през последните 12 месеца.

Независимо от стягането на парично-кредитната политика, реалът е с наклонност да пада до исторически най-малко до към 5,9 реала за $, при настоящ курс от 5,5 реала за $.
 Прогнозират
Прогнозират " историческа каскада от банкрути " при разрастващите се страни

Кои страни са най-застрашени от изпадане в несъстоятелност

В друга Латиноамериканска страна ситуацията е още по-сериозно. Курсът на аржентинското песо по отношение на $ съвсем всекидневно пада до ново рекордно ниско равнище. Официалният курс е към 130 песо за щатски $. Но долари в брой в Аржентина могат да бъдат закупени единствено на " черния пазар ". На него един $ коства два до три пъти повече, в сравнение с в публични обменни бюра, банка или при потребление на банкови карти.

" Нарастват подозренията по отношение на непосредствените вероятности пред стопанската система на предразположената към рецесия южноамериканска страна. През юли Централната банка на Аржентина резервира главния лихвен % на 52%, макар фактът, че потребителските цени в страната се покачиха с 64% през юни на годишна база, като темпът даже може да се форсира ", отбелязва Миронюк.

А неочакваната оставка на министъра на стопанската система на Аржентина в средата на юли, докара до това, че доста компании си разрешиха да вдигнат внезапно цените на продуктите си, без да се притесняват от административен напън.

Официалният курс на аржентинското песо по този начин или другояче ще следва знаците на паричния пазар и " неофициалния " курс. По подобен метод, през идната една година девалвацията може доста да надвиши 35%, каквато амортизация песото публично регистрира за последните 12 месеца, предвижда специалистът.

Що се отнася до обстановката в Турция , където лирата се срина със 70% поради свръхмеката парична политика, това може да се повтори в една или друга степен още тази година, счита специалистът по фондовите пазари.
 Курсът на еврото се изравни с $ - какво значи това за европейската стопанска система
Курсът на еврото се изравни с $ - какво значи това за европейската стопанска система

Има ли " потребни ходове " ЕЦБ при актуалната ситуация
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР