В знаково събитие за българската медийна среда Министерството на културата

...
В знаково събитие за българската медийна среда Министерството на културата
Коментари Харесай

Старт на национална кампания: Подписан меморандум за укрепване на медийната грамотност

В знаково събитие за българската медийна среда Министерството на културата дружно с основни медийни и публични институции подписа Меморандум за партньорство при провеждането на национална акция за медийна просветеност . Сред подписалите формалния документ са фигури и организации, като министърът на културата Кръстю Кръстев, ръководителят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, ръководители на Българската национална телевизия и Българското национално радио, както и представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и Сдружение „ Коалиция за медийна просветеност “.

Меморандумът съставлява стратегическа рамка за създаване на всеобхватна акция , ориентирана към подсилване на медийната просветеност измежду българските жители. Инициативата акцентира смисъла на информираността, сериозното мислене и виновното присъединяване в медийната среда , като слага във фокус способността на жителите да разграничават същинско от подправено наличие, да се ориентират в медийната регулация и саморегулация, и да основават отговорно медийно наличие.

Ключов акцент в подписания меморандум е задължението към взаимна работа и партньорство сред държавни органи, регулаторни тела, медийни оператори и публични организации. Министър Кръстев изрази признателност към всички участници за „ ползотворното партньорство “ и акцентира упоритостта на акцията да трансформира желанията в „ действителни дейности “. Заместник-министър Виктор Стоянов акцентира отвореността на министерството за разискване и внедряване на нови хрумвания, за рационализиране на акцията.

В рамките на акцията се планува основаването на осведомителни аудио и аудиовизуални материали , които по понятен метод ще показват главните аспекти на медийната просветеност. Освен това, участниците в меморандума ще допринесат за разпространяването на тези материали и ще обезпечат нужната платформа за специалисти и експерти да споделят своя опит и познания.

Подписването на Меморандума и плануваните действия слагат основите на една по-мащабна и синхронизирана самодейност, която има капацитета да трансформира медийната просвета в България . Крайният период за осъществяване на заложените задания и оценка на постигнатите резултати е 31 декември 2024 година, което дава времева рамка за реализация на поставените цели и упоритости .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР