В землището на квартал "Крайморие" напредва изграждането на Културно-исторически комплекс

...
В землището на квартал "Крайморие" напредва изграждането на Културно-исторически комплекс
Коментари Харесай

Край Ченгене скеле напредва изграждането на нов рибарски етнографски комплекс и лодкостоянка

В землището на квартал "Крайморие " напредва построяването на Културно-исторически комплекс "Ченгене скеле ". Там Община Бургас обособява пространство с публичен достъп за разпространение на рибарския поминък и обичаи. В комплекса ще има многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за дребни концерти навън. Той е ситуиран в непосредствена непосредственост до колоритното рибарско населено място и устието на река Отманлийска, което Общината укрепи и обезопаси след огромното наводняване през 2014 година

"На територията на етнографския комплекс ще се организират образования, изложения и демонстрации на риболовен практики, с цел да се развие морската просвета, да се привлекат туристи, да бъдат основани работни места за локалната рибарска общественост и освен ", сподели кметът Димитър Николов.

Там се построяват три дребни постройки с експозиционни функционалности. Предназначението им е в тях да бъдат поместени непрекъснати изложения и интерактивни съоръжения, представящи рибарския живот. Наблизо ще има дървен заслон за външни експозиции и демонстрации, както и приемна постройка - информативен център с каса и хигиеничен възел. В и сред постройките е планувано разполагането на разнообразни експонати от рибарския обичай.

Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се трансфорат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морето и атракциите за дребните гости ще притеглят доста гости през деня.

Помислено е и за възстановяване на транспортната съгласуваност на този регион. За задачата е построена нова лодкостоянка с кей, до който ще се стига с второ общинско корабче, което се строи сега. Така катамаранът "Анастасия " ще продължи да обслужва маршрута до остров Света Анастасия, а новият кораб ще пътува до етнографското населено място. Но новата лодкостоянка има и други, по-важни функционалности. Съоръжението ще обслужва дейностите по непромишлен лов на риба. То ще е и място за скривалище на дребни риболовни плавателни съдове със своя ограден вълнолом с обща дължина от съвсем 200 метра, който ще пази акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад. В плана е включена площадка с рампа за втурване и прибиране на лодките, подходен канал с дълбочина от 2,5 до 4,5 метра, ограда на територията, която да обезпечи следен достъп. Предстои на лодкостоянката да бъдат инсталирани колонки за доставяне на плавателните съдове с вода и електричество.

Дългогодишните старания за предпазване, рационализация и социализация на рибарското населено място Ченгене скеле са напът да се увенчаят с триумф, откакто се стартира на първо време с изчистването на проблемите със собствеността. Това разреши на Община Бургас да търси европейско финансиране. Тя приготви няколко обособени плана, които получиха позитивна оценка. По един от тях, наименуван "Силата на водата ", се обновява и развива инфраструктурата на рибарското населено място, от него са парите за новото корабче за туристически пътувания. Той е финансиран по Оперативна програма "Региони в напредък ". С втори план по Програмата за морско дело и риболовство се построява новият кей. Има утвърден и трети тематичен план по същата стратегия - за запазване и разпространение самобитността на рибарско населено място Ченгене скеле.

С осъществяването на тези три свързани и надграждащи се плана Община Бургас желае да развие и разпространява уникалността на селищното образувание "Ченгене скеле ", с цел да го трансформира в целогодишна туристическа дестинация, като по едно и също време с това запази нематериалното културно завещание, обичаи и природата в региона.

Най-много регистрирани риболовци в цяла България има в Ченгене скеле. По тяхно предпочитание Община Бургас приготви всички планови оферти и всяка последваща своя стъпка тя разисква с общността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР