В заводите в Сливен и Ямбол около 400 души ще

...
В заводите в Сливен и Ямбол около 400 души ще
Коментари Харесай

"Язаки" спира временно и трите си завода в България

В заводите в Сливен и Ямбол към 400 души ще продължат да работят по дребни планове

© Цветелина Ангелова Най-големият шеф в производството на автомобилни съставни елементи " Язаки България " стопира и трите си завода в страната. Крайното решение е резултат от епидемията от ковид в света и всеобщото преустановяване на производството на коли и поръчките от клиенти. За момента мярката е краткотрайна до 5 април и ще засегне близо 4500 служащи в Димитровград, Сливен и Ямбол. Малка група от 400 души продължава да работи по настоящи планове.

Няма поръчки

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според формалното известие на компанията ограниченията са взети в отговор на повишаващото се разпространяване на ковид, в осъществяване на локалните и националните здравни разпореждания и ограничения за сигурност, както и на прекъсването на производството на транспортни средства и автентично съоръжение за коли от страна на доста клиенти на компанията. Само преди няколко дни служащите в Димитровград отхвърлиха да влязат в завода и желаеха да бъдат пуснати в отпуска. Притесненията им бяха, че на поточната линия стоят близо един до различен и може да се заразят. На процедура това важи за доста предприятия в страната, като ограниченията, които фирмите могат да вземат, най-общо са честа стерилизация и защитни маски.

По-големият проблем обаче е, че действително всички огромни автомобилни производители стопираха заводите си в Европа поради ковид. Това неизбежно към този момент се отразява надолу по веригата към доставчиците и поддоставчиците.

Работниците

Спирането на активността визира към 2470 чиновници в индустриалната база на " Язаки " в Димитровград и към 2000 чиновници в производствата в Сливен и Ямбол. В последните два завода остават към 400 души, които работят по дребни планове, прецизираха от сдружението. По данни от АПИС към януари в " Язаки България " работят 3650 души, само че разликата най-вероятно идва от това, че част от хората са наети през организации за личен състав. Засега от сдружението не разясняват дали хората ще бъдат пуснати в платена или неплатена отпуска, като се обмислят разновидности за потребление на механизмите по новия Закон за изключителното състояние.

Не е ясно и какъв брой дълго ще продължи настоящето състояние. Официално ограниченията са оповестени до 5 април, само че това може да се промени. От компанията показват, че в световен проект над 20 завода на Yazaki са спрели напълно или отчасти работата си до 30 март. " Очакваните дати за възобновяване на активността обаче могат да бъдат изменени, с цел да се отговори на наредбите на локалните и националните управляващи и на рестартирането на активността на производителите на истински елементи и коли ", се споделя в известието.

КАПИ i ЯЗАКИ БЪЛГАРИЯ ЕООД Собствен капитал 19,5 Печалба -0,8 Активи 186,2 Пасиви 166,7 Брой заети 4516 Приходи 383,7 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Коронанатиск

" Язаки България " създава кабелни системи за коли и прекъсването на работата в заводите й не е ненадейно след всеобщото затваряне на автомобилни предприятия в Европа. Само преди дни стана ясно, че краткотрайно приключва работа и различен огромен производител на автомобилни кабели - " съдебна експертиза Борднетце ", който има фабрики в Карнобат и Мездра, както и подизпълнител в Сливен. Там също към този момент се чака производството да бъде възобновено от 6 април. Съкращения на част от служащите бяха подхванати и от металургичния цех " Стомана индъстри ", където международната зараза в допълнение усложни обстановката след повишаването на електрическата енергия и въглеродните излъчвания. От пловдивската " Мекалит " пък, която прави пластмасови елементи за коли, разясниха, че без поръчки от Европа локалното произвеждане на съставни елементи няма по какъв начин да не спре, въпреки и малко след крайните клиенти. Очакванията на " Витте аутомотив ", която прави автомобилни заключалки в Русе, са европейското произвеждане скоро да стартира още веднъж и до четири седмици естественият темп на работа в страната да бъде възобновен.

Рискът при " Язаки " идва от там, че е голям шеф, даже и в случай че се гледат единствено директно наетите от компанията. В бранша на автомобилните съставни елементи това е компанията с най-вече чиновници, а общо в корпоративната ранглиста на България по данни от последната ранглиста К100 тя е на 9-о място след държавни мегаструктури като НКЖИ, " Български пощи " и БДЖ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР