В закона ясно трябва да бъде записано въз основа на

...
В закона ясно трябва да бъде записано въз основа на
Коментари Харесай

Игнат Стойчев: Правен хаос бушува в Агенцията за българите в чужбина

В закона ясно би трябвало да бъде записано въз основа на какви данни одобряваме, че обещано лице има български генезис. Това съобщи в изявление за БГНЕС юрист Игнат Стойчев, който твърди, че в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) царува безпорядък от правна страна.
Към юрист Стойчев са се обърнали двама жители на Република Северна Македония, получили отвод за издаване на уверение за български генезис от организацията.

„ Установявам, че има спорна процедура: с едни и същи документи някои получават уверение за генезис, други – не. От някои организации на българи в чужбина получават елементарно и бързо, от други – мъчно и постепенно, като на пръв взор няма разумно пояснение за какво става по този начин. Оттук се пораждат и съмнения”, съобщи юристът.

Адвокат Игнат Стойчев твърди, че юридически казусът поражда поради отводите, които съставляват самостоятелен административен акт и подлежат на обжалване пред съд. Отказът на шефа на ДАБЧ е в несъгласие с материалния закон, не е правно аргументиран и е предписан при основни нарушавания на процесуалните правила.

„ Как се потвърждава етническият генезис на едно лице? Родителите на тези лица и техните прадеди, които в този момент аплайват за такова уверение на никое място в формалните документи на някогашна Югославия и на Кралство Сърбия не са записвани като българи, по напълно обясними, асимилационни аргументи. Затова организацията, за която приказвам, Българския културен клуб – Скопие, подхожда като употребява справедливи исторически данни, с цел да обоснове, че щом прадядото на въпросното лице е роден в това населено място, за което има несъмнено данни, че е българско, въз основа на това да обосновем българския му генезис.”

Адвокат Стойчев предложи този позитивен образец да бъде последван и от останалите приети от Република България организации на българи в чужбина.

„ Порочните административни практики стават вероятни, тъй като чисто процесуално за пострадалите лица е мъчно да защитят правата си пред българския съд. Тъй като болшинството от тях не живее в Република България, хората не са осведомени с правната система и избират да пуснат ново заявление, вместо да оспорят отхвърли по остарялото. Целият този безпорядък основава предпоставки за нерегламентирани практики: по нерегламентирани пътища да се получава резултатът, който претендентите за българско поданство целят”, съобщи Стойчев.

Практиката е такава от години, най-късно от 2014 година „ Точно тогава имаше инспекция на Върховна административна прокуратура, която получи огромен отзив в медиите. Бяха установили извънредно груби нарушавания в активността на ДАБЧ, жестоко потъпкване на административно-процесуалните правила, неиздаване на експлицитен отвод, което доста затруднява отбраната правата на жителите, тъй като те не знаят от кой миг могат да оспорят акта. И още: цялостна неаргументираност на актовете, безпринципни отводи, т.е. извънредно фрапантни нарушавания. А в този момент, през 2019 година, имаше също инспекция в тази организация и резултатите са съвсем същите”, изясни юристът.

Промяна няма, ситуацията се утежнява. Въведена е електронна система за подаване на заявки, която не действа. „ Чувам от жители, че тя се пуска изборно в избрани моменти, с цел да могат избрани лица да подадат заявление по-късно се затваря”, уточни той.

Подобни практики уронват престижа на страната ни. Отказите на двамата заявители, обърнали се към него, към този момент са обжалвани по правосъден ред. „ Надяваме се да създадем казус, който да извади нескрито закононарушенията в активността на ДАБЧ, да накараме самия орган да отдръпна отводите си, тъй като има това право по закона. Спорът да се уреди по безкористен метод, посредством непринудено съблюдаване на Административнопроцесуален кодекс от административния орган”, приключи юрист Игнат Стойчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР