В Южна Корея днес гласуват на парламентарни избори, които са

...
В Южна Корея днес гласуват на парламентарни избори, които са
Коментари Харесай

В Южна Корея гласуват на парламентарни избори

В Южна Корея през днешния ден гласоподават на парламентарни избори, които са значим тест за президента Юн Сук-йол, съобщи Асошиейтед прес.

Ако опозицията завоюва, той ще бъде съществено стеснен в осъществяването на своята стратегия през идващите три години до края на мандата си.

Изборите, които според изследвания на публичното мнение ще бъдат оспорвани, са самобитен референдум за президента. Юн ще остане на власт без значение от резултатите, само че в случай че консервативната му партията " Сила на народа " (People Power Party) не съумее да си върне парламентарното болшинство, то тогава осъществяването на политическата стратегия на президента ще изпадне в застой, отбелязва АП.

Откакто зае президентския пост през 2022 година, някогашният основен прокурор има невисок рейтинг на утвърждение. Освен това либералите имат болшинство в Народното събрание, което лимитира осъществяването на главните точки, заложени в политическата му платформа, показва АП.

Според социологическите изследвания опозиционните демократични партии са в положение да запазят и даже да усилят контрола си над 300-местния еднокамарен законодателен орган.

Избирателните секции отвориха през днешния ден в 6 часа̀ (в среднощ българско време) и ще затворят в 18 часа̀ (12 ч. българско време). По данни на Националната изборна комисия към 14 ч. са дали своят вот към 25 милиона души - 56% от имащите право на избор.

Бездната сред консерватори и либерали в Южна Корея се разшири по време на акцията за президентските избори през 2022 година, когато Юн и съперникът му И Дже-мьон се очерняха взаимно с месеци. Юн победи И с най-малката преднина в историята на президентски избори в страната, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР