В Югозападна България, в малкото спокойно планинско градче Костенец, иманеобикновено

...
В Югозападна България, в малкото спокойно планинско градче Костенец, иманеобикновено
Коментари Харесай

Как училище в Костенец се превърна в художествена галерия

В Югозападна България, в дребното умерено планинско градче Костенец, има
неизмеримо учебно заведение - " Свети Климент Охридски ". Сградата наподобява повече на художествена изложба, в сравнение с образователно заведение.

Преобразяването е почнало преди доста години и продължава до ден сегашен. Училището е намерено на 15 септември 1971 година " Първият училищен съвет се организира на свещи, тъй като няма електричество, а класните стаи са " обзаведени " единствено с чинове и черни дъски ", написа в уеб страницата на гимназията.

Както възпитаниците на образователното заведение, по този начин и учителите работят в креативна атмосфера, която, подумите на шефа на гимназията Захаринка Кусарова, е приятна и стимулираща за всички.

Всеки кулоар от триетажната постройка е озарен от пъстрите цветове на рисунки и фрески. Украсата на кабинетите подхожда на предметите, които се преподават. В учебното заведение има богата библиотека. Има и актова зала, в която учениците играят в разнообразни постановки при всеки огромен български празник.

 Кабинетът по география.
© Официалната фейсбук страница на учебното заведение

Кабинетът по география.

И сегашният невероятен образ на учебното заведение е с помощта на общите старания сред учениците в гимназията, учителския колектив и най-много учителя по изобразително изкуство Борис Котларов.

Като екип, те съумяват да вдъхнат живот на остарели, захвърлени и неизползваеми предмети - трансформират остарели столове в разнообразни по величина и цвят риби, основават изящни дървета от пяна за прозорци, а техните листенца са от захвърлена пластмаса. От плоскости извайват нетрадиционни декори, които придават цвят и уют на стаите. Стените по коридорите са изрисувани с акрилни бои, а изхвърлени на боклука предмети са превърнати в нетрадиционна декорация в доста от кабинетите.

За господин Котларов е извънредно значимо да работи дружно с учениците си, тъй като желае " те сами да повярват в хубостта, която основават. Да усетят, че са основали нещо скъпо, нещо неповторимо, нещо единствено тяхно ". " Мотивацията ни е простичка – да остане нещо след нас ", изяснява той.

 Част от режисура в актовата зала на гимназията.
© Официалната фейсбук страница на учебното заведение

Част от режисура в актовата зала на гимназията.

И концепциите не секват, подготвени са нови планове, които да създадат образа на гимназията още по-необикновен.

Преподавателят се пробва да научи децата " да не прикриват страстите си... На непорочност, на правота, на човещина. Толкова естествени неща ".

Той се обръща към всички учители в живота на децата със съвета да им дават криле, с цел да летят. " Понякога не се получава, от време на време се реят, само че това също е полет. Реенето от време на време доставя по-голямо наслаждение от самия полет..И да им се разреши да горят, не да ги притискаш, да ги смазваш или да ги унижаваш – не трябва. Те би трябвало да изживеят своето детство и то да им носи наслада ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР