В Йерусалим в църквата Възнесение Христово слезе Благодатния огън, което

...
В Йерусалим в църквата Възнесение Христово слезе Благодатния огън, което
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в Йерусалим

В Йерусалим в църквата Възнесение Христово слезе Благодатния огън, което беше възвестено с камбанен звън.
Поради ограниченията за сигурност в храма имаше единствено духовници, отпред с Йерусалимския патриарх Теофил III. Тази година българска църковна делегация не взе участие в тържествата. В страната ще бъде раздаден огънят от предходната година, който се съхранява в Българската патриаршия.

В множеството църкви пазят Свещения пламък от предходната година, по този начин както и в столичния катедрален храм „ Света Неделя ", изясни за " Хоризонт " отец Кирил Попов:

„ Това е знамение, което става всяка година на Велика Събота на Божи гроб! През тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън, само че за разтуха на всички ни в нашия храм ние цяла година пазим това Благодарен огън. И в този момент тези, които имат предпочитание могат да дойдат и да вземат този Свети Благодатен огън от параклиса на Светия Синод ".

„ Има някои църкви и манастири, където пазят Благодарния огън от предходната година ", удостовери и ловчанският митрополит Гавриил:
„ Това е компромис също да не ни упрекват, тъй като при идването на Благодатния огън също има събиране на доста хора и взехме решение тази година да не го създадем ".

Спестените средства от полета се дават за лекуване на инфектирани с Ковид-19, добави ловчанският митрополит:
„ После ние взехме решение парите, които трябваше да се дадат - тук е и самолетът, тук са и летищни такси, да се иде за Благодатния огън, то те дано да се употребяват за битката против епидемията и за лечение на заболели ", сподели митрополит Гавриил.
В Румъния Благодатният огън ще дойде от Ерусалим и ще бъде разпределен измежду делегатите на епархиите в страната на летището в Букурещ.
Делегация от гръцки духовници ще донесе от Благодатния огън. В Гърция духовниците за следващ път приканиха към примирение и прецизно съблюдаване на ограниченията на държавното управление. Полицията е мобилизирана след апели в обществените мрежи за набожен протест против рестриктивните мерки и затворените църкви, в които даже и камбаните няма да бият тази нощ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР