В язовир „Тича“ има достатъчно количество вода, което ще гарантира

...
В язовир „Тича“ има достатъчно количество вода, което ще гарантира
Коментари Харесай

В язовир „Тича“ има достатъчно количество вода за безпроблемно водоснабдяване

В язовир „ Тича “ има задоволително количество вода, което ще подсигурява безпроблемното водоснабдяване на жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище.

260 224 000 кубически метра вода има в язовир " Тича " към 23.05.2022 година като водното равнище е с към 3 метра под равнището на преливника. Месечният разход на вода за Шумен, Велики Преслав и Търговище, които черпят вода от водоема, е към 2,6 милиона кубически метра. От тях 1,5 милиона се употребяват от Шумен, а към 600 хиляди - от Търговище. Разрешеното по график за месец май от Министерство на околната среда и водите месечно количество е 7,73 милиона кубически метра, като от тях 3,15 милиона са за питейно-битови потребности, 3 милиона - за напояване и 1,580 милиона кубически метра вода са предопределени за запазване на екосистемите в р. Голяма Камчия.

" В язовир „ Тича “ сега има задоволително количество вода, което ни подсигурява безпроблемно водоснабдяване до края на годината, а и по-късно. Язовирът е дълголетен изравнител, което значи, че се цялостни и изпразва за повече от една година. Качеството на водата, която постъпва от бент. „ Тича “, дава отговор на условията на Наредба №9 за качество на вода, предопределена за питейно-битови цели, в това число мътност “, сподели Жанета Панайотова, шеф на ВиК - Шумен. „ Ще имаме умерено лято с задоволително вода, само че би трябвало да се отнасяме отговорно към нейното потребление “, добави Панайотова.

Язовир " Тича " е сложно важен язовир, т.е. употребява се за питейно-битови потребности, напояване и произвеждане на електрическа енергия. Той е седмият по величина в страната. Язовирът е благосъстоятелност на Министерство на земеделието и храните и се стопанисва и поддържа от " Напоителни системи " ЕАД.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР