В Япония училището е най-важната стъпка в живота на човек.

...
В Япония училището е най-важната стъпка в живота на човек.
Коментари Харесай

10 невероятни практики в японските училища, които превръщат децата в гении

В Япония учебното заведение е най-важната стъпка в живота на човек. Ето за какво има 210 образователни дни в годината, за разлика от Съединени американски щати, където са 180, и в Русия, където са 198. Японската просветителна система не е неповторима, тя има доста прилики с други страни. Но се отличава с някои необикновени практики, които се открояват от общия декор.

Учениците спят в клас

За разлика от други страни, където сходна „ интензивност “ в класната стая се възприема като демонстрация на пренебрежение или мързел, в Япония спането по време на час може да бъде постоянно срещано събитие. Това е по този начин, тъй като учебните заведения имат в действителност натоварени графици, заради което сънят в Япония става част от образованието.

Първо възпитанието, а след това – знанията

Японски възпитаници не поставят изпити до 4-ти клас (когато навършат 10 години), вършат единствено къси независими работи. Смята се, че през първите три години на образование, университетските познания не са най-важното нещо. Децата се учат на милосърдие, на дарба за съпричастност, на самоконтрол и почитание към другите, към природата и животните. Учат се да бъдат великодушни, съчувствени и състрадателни. 



Децата почистват учебното заведение, в което учат 

В доста страни се наемат чистачи и портиери, с цел да поддържат реда в учебните заведения. Но не и в Япония. Учениците в страната на изгряващото слънце са виновни за поддържането на класните стаи, кафенетата и даже тоалетните.

Японската просветителна система има вяра, че взаимното разчистване учи на работа в екип. Докато бършат бюрата, метат и почистват подовете, учениците се научават да почитат личната си работа и тази на другите.



Учениците се хранят в час с учителя си

В други страни е мъчно да се види преподавател да се храни с учениците си. Но в Япония това е норма, такива действия се смятат за потребни, тъй като образуват позитивна връзка сред възпитаник и преподавател. По време на обяд нормално се водят потребни диалози, които доста наподобяват на тези сред членовете на фамилията. Освен това японската просветителна система подсигурява, че учениците се хранят здравословно и уравновесено. В началните и междинни класове обядът се подготвя по общоприетоо меню, създадено от медицински служащи и квалифицирани готвачи. 



Японските възпитаници посещават спомагателни часове

В Япония спомагателните уроци след главните класове са доста известни. Там учениците могат да научат нещо ново в допълнение към това, което им се преподава по време на на постоянните уроци. Часовете се организират вечер и множеството възпитаници посещават тези часове, с цел да могат да продължат в добра гимназия.

За разлика от доста възпитаници по света, японците учат даже през уикендите и празниците. Това им оказва помощ да свикнат авансово с бъдещия си претрупан работен график, легендарен за японските чиновници.



Учениците учат японска лирика и краснопис

Японската краснопис, по този начин наречената Sedo, е форма на изкуство - при нея знаците " канджи ", които съставляват японската писмена система, би трябвало да се изписват с изключителна акуратност, точност и хубост. Хайку, въпреки това, е форма на лирика, която употребява елементарни изречения, с цел да съобщи дълбока страст. Смята се, че има интелектуален, лечебен и естетически резултат.

И двете действия учат децата да почитат вековните обичаи и да ценят японската просвета.



Учениците са длъжни да носят униформи

Почти всяко главно и приблизително учебно заведение в Япония има такава политика. Целна ѝ е да отстрани бариерите и да насърчи възприятието за общественост и единодушие измежду учениците. Дрескодът разрешава на учениците да се съсредоточат върху ученето и личностното израстване, а също по този начин предизвиква децата да търсят себеизразяване посредством други способи, а не да разчитат на първо място на облеклата. На учениците е неразрешено да употребяват цветни контактни лещи, да си боядисват косите и даже да имат повече от една обеца на ушите. Ученичките не могат да имат маникюр и да си лакират ноктите, както и да скубят и оформят веждите си.



Уважителни поздрави

Японците са известни по целия свят с културата и възпитанието си, които са построени на основата на уважението към другите. В учебно заведение учениците са задължени да посрещат учителя с реверанс, а след края тутакси да го изпратят още веднъж с реверанс.

Задължителни уроци по плуване

Япония е островна страна, само че надали единствено за това в учебните заведения се учи плуване. Почти всички японски учебни заведения разполагат със лични плувни басейни, а учениците би трябвало наложително да могат да плуват на къси дистанции.

Лятната почивка

Лятната почивка на японските възпитаници трае единствено 5 седмици. Учебната година в Япония стартира през април. Има няколко седмици лятна почивка и две седмици почивка за Нова година. Учебната година приключва през март и следват две седмици почивка преди началото на новата образователна година. Учениците наложително имат домашна работа по време на своите летни и зимни почивки.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР