В Ямбол започва 25-ият юбилеен Международен маскараден фестивал Кукерландия“, който

...
В Ямбол започва 25-ият юбилеен Международен маскараден фестивал Кукерландия“, който
Коментари Харесай

„Кукерландия“: Ямбол очаква над 100 000 посетители и над 3000 кукери

В Ямбол стартира 25-ият юбилеен Международен маскараден фестивал „ Кукерландия “ , който продължава до неделя.

Над 100 000 гости и над 3000 кукери , бабугери, джамалари, старци и други маскирани се чакат в града през четирите фестивални дни. Това заяви пред публицисти Диана Бончева от общинската дирекция „ Култура, спорт, юношески действия, туризъм и връзки с обществеността “.

Организатори на фестивала са общините Ямбол и Тунджа. В програмата са включени карнавални дефилета, концерти, изложения, креативен работилници, базари. Ще се състои и Националният кукерски празник „ Кукериада-Тунджа, Долината на кукерите ”, който съпътства фестивала.

В тунджанските села, които съхраняват кукерската традиция, ще бъдат пресъздадени присъщите локални традиции и достоверната маскарадна обредност . Първият ден на фестивала е белязан с прояви за най-малките.

Над 200 деца ще се включат във фолклорния празник „ Аз съм кукерче! “. Ще бъдат наградени и спечелилите в националните детски състезания, отдадени на „ Кукерландия “, които провеждат Общинския детски комплекс и ямболското читалище „ Съгласие 1862 “.

„ Най-хубавото на кукерството е тази приемственот, тази потомственост, тъй като основаването на костюма, съхранението на маската - това е фамилна традиция, това децата го научават още у дома “, разяснява Бончева.

Официалното разкриване на „ Кукерландия “ ще бъде в петък - с охолно кукерско шествие, последвано от концерт-спектакъл с присъединяване на галактическия глас на Валя Балканска, гайдаря Петър Янев и Master of the dance.

Кулминацията на фестивала ще е в почивните дни, когато са спортните дефилета на маскарадните групи от цялата страна. Ямбол ще бъде огласен от 33 000 хлопки. Градският парк ще бъде трансфорат в „ Кукерград “.

В събота е концерт-спектакълът на отбор „ Чинари “. Ути Бъчваров идва още веднъж с огромния си котел и кулинарното шоу „ Свинско с винско по кукерски “ в неделя.

Групите ще прави оценка жури с ръководител фолклористът учен Крум Георгиев, проф. доктор Антон Андонов, началник на Катедра „ Хореография “ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, доктор Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, етнографът Станислава Минева от Регионален исторически музей-Ямбол и хореографът и живописен началник на отбор „ Тунджа “ Петър Димитров.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР