В. Вашингтон пост* Здравейте, може ли да предадете съобщението, че

...
В. Вашингтон пост* Здравейте, може ли да предадете съобщението, че
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Неонацисти използват войната в Украйна за свои собствени цели

В. " Вашингтон пост " *

" Здравейте, може ли да предадете известието, че ние двамата се опитваме да организираме споделено пътешестване с кола от Германия до Украйна " - гласи известие от 26 февруари в известен неонацистки уебканал.

" Ние сме трима французи, тръгваме от Страсбург на следващия ден сутринта с нашата кола, имаме място за двама немски бойци " - е друго известие.

Подобни диалози изпълват западните уеб сайтове за неонацисти и бели националисти всеки ден, откогато Владимир Путин подреди нашествието в Украйна: образуване на взаимни пътувания, ангажименти по какъв начин да се прекоси полско - украинската граница, с цел да се включат в битката против Русия. Но задачата им не е да пазят Украйна като многоетническа, демократично настроена страна с президент с еврейски корени.

Някои неонацисти виждат тази нова война като място, където да осъществен изпълнените си с принуждение мечти. За други притегателната мощ е споделената визия за ултранационалистическа етно-държава. Те виждат Украйна като златна опция да преследват задачата си и да я трансфорат в модел за подражателство за света.

Бъдещите бойци са били вербувани от групи като Батальона " Азов ", крайнодясно националистическо паравоенно и политическо придвижване в Украйна. " Азов " беше асимилиран от украинската национална армия през 2014 година и това послужи за подправен претекст на Путин да твърди, че украинското държавно управление се управлява от неонацисти.

Макар че в Украйна " Азов " е периферно придвижване, за доста екстремисти то е емблема. То намерено одобри западняци в редиците си посредством уеб сайтове на изповядващи превъзходството на бялата раса. Стикери и емблеми на " Азов " могат да се видят по целия свят. Например, върху торба за книги на неонацистки контрапротест в Тенеси през юли 2020 или върху мотора на хипотетичен нападател, готвещ нахлуване против джамия в Италия.

Движението " Азов " не се радва на всеобщо боготворене, някои виждат съгласуваност с Израел или еврейски спонсори. Но откогато " Азов " предложения задгранични бойци в редиците си на 25 февруари, чат-групите му в Телеграм преливат от известия на искащи да се включат хора от Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Швеция, Полша и други западни страни. Неонацистки чат-групи и канали на разнообразни езици предадоха апела на " Азов ". Подобна активизация не се е случвала от времето, когато " Ислямска страна " разгласи своя халифат през 2014 година и търсеше симпатизанти.

От групата SITE за следене на световния екстремизъм, регистрират растеж на онлайн интензивността на бели националисти и неонацисти поради войната в Украйна. Измежду стотиците, които показаха предпочитание да се причислят към " Азов " има и добре познати неонацисти.

Повечето западни последователи на концепцията за предимство на бялата раса и неонацисти не поддържат държавното управление на Украйна и то освен поради възбраната на антисемитизма и еврейските корени на президента Зеленски. Както написа админът на известна неонацистка чат-група на немски и британски, до момента в който приканва нейни членове да се причислят към " Азов ": " Аз не пазя Украйна, аз пазя националсоциализма. "

Нещо повече, до момента в който някой бели националисти се възхищават на Путин, доста западни крайнодесни екстремистки групи са съперници на Русия, която свързват със Съветския съюз и надлежно с комунизма. Мобилизацията по отношение на войната в Украйна е обвързвана с освен това от общ зложелател: тя се преглежда като опция за насърчаване на белия шовинизъм посредством военизиране. За тях, Украйна е терен за насърчаване на фашистка страна, подготовка за един тип въоръжено завладяване на властта от крайнодесни, за което те от дълго време копнеят в своите страни.

За най-крайните екстремисти измежду тези неонацисти, проектът е още по-зловещ. Те виждат Украйна като късмет за ускорение на цивилизационен колапс, след който да бъде възродена от пепелта фашистка етнодържава. Тази концепция пази старателно " SLOVAK ", считан от SITE за един от най-влиятелните неонацистки гласове след крайнодесните.
На 25 февруари той афишира, че отпътува от незнайна страна да се бие в Украйна. " Тази война би трябвало да изгори моралната и физическа уязвимост на нашите хора, тъй че една мощна нация да може да се роди от пепелта. " - написа той. Вдъхновен, " SLOVAK " написа още, че Украйна може да се окаже въвлечена в десетилетна война, сходно на съпротивата в Афганистан против НАТО и руснаците.

Макар и нишова, тази философия на ускоряването би трябвало да се приема съществено.

Атаки, въодушевени от нея и на нейни подражатели, бяха замислени в Калифорния и на други места, откакто терорист, изповядващ тази философия на ускоряването, умъртви 51 души в Крайстчърч, Нова Зеландия през 2019 година.

Разбира се, нищо от това не потвърждава претенциите на Путин, че войната е за " денацификация " на Украйна. И даже да забравим еврейските корени на Зеленски, подигравка е тъкмо Путин да насочва сходни изказвания, откакто даде леговище на лица като Риналдо Назаро - до неотдавна водач на " Базата " - най-вече американска разграничена на кафези неонацистка организация, обвързвана с терористични заприказва. Назаро наподобява е в Русия най-малко от 2018 година до момента.

В доста връзки, обстановката в Украйна припомня за Сирия първоначално и средата на предишното десетилетие. Точно както сирийският спор послужи като идеална среда за групировки като Ал Кайда и " Ислямска страна ", по този начин сходни удобни условия за крайнодесните може би се оформят в Украйна. Но Сирия беше и място, където терористите да оформят заприказва и да приготвят набези против Запада като тези в Париж през 2015 и в Брюксел през 2016.

Екстремистите, които сполучливо стигнат до Украйна, могат да се завърнат вкъщи с нови оръжия и военен опит - или пък да останат в Украйна, където могат да продължат да разпръскват въздействието си онлайн.

Само тъй като екстремистите са някъде другаде, не ги прави по-малко рискови за страните, от които идват, както научихме наскоро. Без значение къде е войната, тя постоянно се трансформира в добра опция за екстремистите.

-------------

*Публикацията е на Рита Кац, изпълнителен шеф на SITE интелиджънс груп, анализатор по въпросите на тероризма, създател на книгата " Светци и бойци: Тероризмът в ерата на интернет от вътрешната страна, от Сирия до обсадата на Капитолия ", която следва да излезе от щемпел.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР