в В България властта налага стандарта на симулативните действия.Виртуална реалност

...
в В България властта налага стандарта на симулативните действия.Виртуална реалност
Коментари Харесай

Мнения Daily - Най-много се лъже по време на война, избори и след лов

в

В България властта постанова стандарта на симулативните дейности.

Виртуална действителност

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Най-много се лъже по време на война, избори и след лов

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче Веле "

Когато водачът на ръководещата партия ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов споделя, че те (ГЕРБ - бел. а.) са наложили стандарта " отговорните да си подават оставката ", той е прав. Наистина има подобен стандарт. Доказателство са поредицата оставки от първото до актуалното му трето държавно управление.

Когато Движение за права и свободи за повторно поставя депутата си в националния парламент Делян Пеевски в листата за европейски избори, това също е стандарт. Случи се и при водача на Движението за права и свободи Лютви Местан, и при настоящия ръководител на партията Мустафа Карадайъ. Стандарт е и неизменимото му избиране за депутат от 41-ия парламент насам.

Когато Българска социалистическа партия споделя, че потегля за победа на европейските избори и за предварителни парламентарни избори, това също е стандарт - политическата цел на всяка съпротива, а Българска социалистическа партия е такава отдавна, е да вземе властта. Този път социалистите включват като приоритет " борбата за правдивост " - и това към този момент е ексцентрично. Но се вписва в стандарта, оголен от Бисмарк, че най-вече се лъже по време на война, избори и след лов.

Зад стандарта с оставките се крие неналичието на присъди, зад общоприетата поредна номинация на Пеевски - институционализирано задкулисие, зад общоприетия апел на Българска социалистическа партия - нагон за власт под мантрата за правдивост.

" Стандартът, който разрешаваме, е стандартът, който одобряваме ". Ще чуете това предписание на курсове по мениджмънт, коучинг или от обществени антрополози. Тоест - това, което разрешаваме на политиците с дейностите и бездействията си, ни дава право да вършим същото. Когато някои от тях крещят в пленарна зала и в ефира на огромни медии, употребяват език на омразата, наскърбяват избрани етнически групи и политически съперници, държат се нападателно на публични места - и това минава безнаказано, част от обществото прави същото, на пътя, вкъщи, в междуличностните и междуобщностни връзки.

Но в България властта постанова стандарта на симулативните дейности, когато са наранени ползите ѝ - същият стандарт, утвърдил и модела " Пеевски ".

Гражданското общество попречи на позиционирането на Пеевски като началник на Държавна организация Национална сигурност (ДАНС) през 2013 година Но не съумя да спре поредното " изпиране " на имиджа му, осъществено от политици, държавни и правосъдни институции, пред необятно затворените очи на ръководещите, отпред със самия Борисов. Така той не е подозрително забогатял, не е бил обвързван с Корпоративна комерсиална банка (КТБ), не го е предложил Сергей Станишев за началник на ДАНС, не е завършил " Булгартабак ", а " Булгартабак " не е бил забъркан в контрабанда на цигари и така нататък

Никоя от парламентарно показаните политически сили не приказва за този модел. И това също към този момент е стандарт. Тогава по какъв начин да имаме вяра на супергероите от " Позитано " 20 в тяхната борба за правдивост?

--------
Евентуална загуба на ГЕРБ ще се отрази здравословно на демократичния развой.

Протестен избор

Не може ГЕРБ да се крепи на страха от Българска социалистическа партия

От коментар на някогашния дипломат в Русия и енергиен съветник Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Факт е, че победа на Българска социалистическа партия би усилила ищаха им за власт и предварителни избори. Още по-голям факт е, че това тревожи доста хора, тъй като вероятността за промъкване през задната врата във властта на Българска социалистическа партия е стряскаща.

Фотограф: Юлия Лазарова

Но би трябвало да е ясно - не може безпределно ГЕРБ да получава поддръжка от външна страна и да остава на власт поради страха от Българска социалистическа партия и без значение от зулумите, сделките с Пеевски и Доган и безобразията на Цацаров. Защото за това действително гласоподават гласоподавателите на ГЕРБ. Както демонстрираха украинските избори - възприятието за правдивост е по-силно от възприятието за сигурност. В този смисъл и страхът от Българска социалистическа партия не може непрекъснато да потиска възприятието за правдивост.

Ето ви новата формула: това, от което всички имат потребност, не е тоталния и неочакван срив на ГЕРБ. Той няма по какъв начин да се случи, защото всяка партия на властта има задоволително запас, с цел да завоюва доста гласове.

Евентуална загуба на ГЕРБ ще се отрази здравословно на демократичния развой. Особено в случай че разочарованите гласоподават за друга дясна мощ, като да вземем за пример Демократична България, тъй че общата анти-БСП представителност да не се загуби. Това ще бъде протестния избор на разочарованите - няма потребност от това да не вървят да гласоподават /защото ще поддържат БСП/ нито да гласоподават за партии, които нямат късмет да изпратят евродепутати.

Няма друга действителна мощ отвън Демократична България, която може да получи евродепутатско място/а/, тя може да бъде вашата гаранция за въздържане както на Българска социалистическа партия - тъй като е ясно че зад Нинова дебне Решетников, по този начин и на ГЕРБ - тъй като дълбочината на демократизма, евроатлантизма там е противоречива, до момента в който Цветанов е началник на избирателен щаб. Да не приказваме за целия модел на ръководство на Борисов дружно с Доган, Пеевски и Цацаров, който е непоносим и тегли България към дъното.

Разбира се постоянно ще се намерят хората, които да ви убеждават, че би трябвало да гласувате за един или различен - " по-добър ", " по-по-най ". Но изборите са упражнение по рационалност.

Не е нужно да харесвате изцяло Демократична България. Аз също имам запаси във връзка с " зелените ", тъй като считам, че дясна може да бъде партия, която е про-бизнес. Но има задоволително представители в нейната листа, и най-много на първите действително избираеми места, които да ми дадат убеденост, че това е единствената проевропейска платформа. Без условностите на игрите с Русия, без лодките и платноходките, енергийните игри и шлемове на Борисов и ВСИЧКИ други показани в Парламента партии.

Да не приказваме за най-европейската тематика – КОРУПЦИЯТА, тъй като тя е мерилото за напредъка на страната по пътя към възприемането на европейските полезности. Както виждате, корупцията е лепилото на властта във всички партии показани в Народното събрание.

Ето ви разумен избор - без страсти, без пристрастености, в интерес на дясното, на демокрацията, не наложително " срещу ", а " за ". И най-много на онази Европа в България и България в Европа, която желаеме.

---------
Голям срив на връзките е по-възможен сред Анкара и Съединени американски щати.

Игра на тронове

Интересите на Европейски Съюз и Турция са мощно преплетени

От разбор на политолога Димитър Бечев за " Свободна Европа "

Тайип Ердоган обича да открива и да разобличава външни врагове. Най-новата добавка в дългия лист се оказа " Файненшъл Таймс ". В отговор на материал в английския вестник, че турските банки незабавно набират задгранична валута посредством краткосрочни заеми в очакване на нова финансова рецесия, Ердоган разгласи на висок глас, че страната е подложена на офанзива поради битката, която е повела с ред несправедливости по света. " Ей, Файненшъл Таймс. Какво знаеш ти за Турция, която е приютила 4 млн. бежанци? Колко бежанци има в твоята страна? "

Фотограф: Umit Bektas

Поведението на турския президент е изцяло разбираемо. На локалните избори, извършени на 31 март, неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) претърпя редица съществени провали. Между тях се открояват загубата на конкуренцията за градоначалник на двата най-големи града в страната – столицата Анкара и мегалополиса Истанбул, където е съсредоточена 1/3 от брутния вътрешен артикул на Турция.

Разбира се, Върховният изборен съвет (турският вид на ЦИК) сега преглежда искане от страна на ПСР за анулация на резултата в Истанбул и нови избори при започване на юни. Но при всички случаи е ясно, че проблемите в турската стопанска система водят до отлив на гласоподаватели към опозицията и по този метод подриват властта на Ердоган. Нещо повече. Евентуалната анулация на изборите може да уплаши още повече интернационалните пазари, което от своя страна да разклати в допълнение турската лира. Острите нападки към западния щемпел, а и към Съединени американски щати и Европа като цяло, целят да отклонят вниманието на жителите от вътрешните проблеми към външните закани, действителни или мислени.

Какви са последствията на конфликта на Ердоган със Съединени американски щати и Европа? На прага ли сме на раздор сред Турция и Запада? Отговорът е " единствено ненапълно. " Интересите на европейците и на Турция са тясно преплетени. Миналото лято водачите на Евросъюза утвърдиха нов транш от 3 милиарда евро, с което възобновиха контракта от март 2016 година за въздържане на бежанския поток.

На второ място, икономическите проблеми в Турция засягат и нейните търговски и капиталови сътрудници в Европейски Съюз. Ключови банки като Инг (Холандия), БНП Париба (Франция), HSBC (Великобритания), УниКредит (Италия) и ББВА (Испания) имат активи в Турция. Мерките по стабилизацията на финансовия бранш бяха водеща тематика при миналогодишното посещаване на Ердоган в Германия.

Не на последно място, икономическата неустановеност повишава известността на Европейски Съюз в Турция. Проучване на публичното мнение, извършено предходната година от социологическата организация Метропол, демонстрира, че близо 50% са " за " участие и 50% " срещу ". Но над две трети от интервюираните дават отговор позитивно на въпроса дали желаят те или техните деца да пътуват, учат и работят свободно на територията на Европейски Съюз.

Пълен срив е по-възможен в връзките със Съединени американски щати. Настойчивите опити на Ердоган да контракти договорка непосредствено с Доналд Тръмп по чуствителния проблем с ракетите С-400 към този момент удрят на камък. Очевидно е, че даже Белият дом да откри благосклонност за намиране на компромис, няма по какъв начин да се заобиколи Конгреса. А там Анкара към този момент не разполага със съдружници.

Пентагонът и военното управление, които преди време бяха измежду най-силните поддръжници на Турция, са също скептично настроени. Те преглеждат Ердоган като съдружник на Русия и евентуален съперник на Америка.

Перспективата Турция, основен съдружник в НАТО, да попадне под американски наказания е действителна. Това не е без казус. След нахлуването в Кипър през 1974 година Съединени американски щати постановат оръжейно ембарго на Анкара. Но този път е евентуално рецесията да ескалира. Нищо чудно Турция да излезе от военното командване на Атлантическия пакт сходно на Франция в интервала 1966-2009 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР