В условията на война през нереформираната прокуратура прониква корупция и

...
В условията на война през нереформираната прокуратура прониква корупция и
Коментари Харесай

Корупцията и липсата на отговор от прокуратурата позволява навлизането на враждебно влияние на Кремъл у нас: Христо Иванов

В изискванията на война през нереформираната прокуратура прониква корупция и враждебно въздействие на Кремъл, сподели съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

От парламентарната естрада той отбрани оферти бюджет за прокуратурата , който да я подтикне към успеваемост и отговорност. Ето и думите на Иванов:

„ Днес сме в изменена обстановка. Наистина става дума за война. И тази война не е война сред две страни Русия – Украйна. Това е война, при която един деспот се пробва по всевъзможен начин, в това число бомбардировки против градове, в които има цивилно население, да ревизира следвоенния ред.

И пред лицето на тази опасност ние би трябвало на ново равнище на национална отговорност да консолидираме българската държавност. Корупцията и неналичието на отговор на корупционните закононарушения са един от порталите, през които враждебното въздействие на Кремълския режим, който се пробва да ревизира интернационалния ред, ще влиза в България, както и до момента е правил. Ако ние не затворим този портал, в това число посредством решителна правосъдна промяна, това ще бъде още една форма на доста мощна накърнимост на България в тази нова, рискова обстановка.

Така че моят апел е да изоставим сегашните разделения и да се опитаме да намерим консенсус за нужната промяна. Защото освен защитата, освен службите, освен енергетиката, а и способността на българските институции да устояват на корупционно въздействие и навлизане, ще бъдат от основно значение, с цел да се оправим с този нов, тъмен интервал, в който навлизаме. “

Христо Иванов акцентира, че не става дума за война с прокуратурата, а за търсене на успеваемост и отчетност от нея. Дори българският Конституционен съд споделя, че тя е виновна за провеждането на наказателна политика, акцентира водачът на „ Да България “. И добави, че има способи държавната наказателна политика да бъде вкарана в руслото на съответни измерими критерии индикатори.

Иванов даде за образец уеб страницата на Кралската прокуратура на Англия и Уелс, показващ цикъл на обмисляне и отчитане на прокуратурата, която след публично разискване си залага избрани индикатори и цели и каква цената им за осъществяване. Подобни системи има и в Холандия и на доста други места, сподели Иванов и прикани Народното събрание да се ангажира с подобен метод.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР