В условията на война може да изглежда, че всички в

...
В условията на война може да изглежда, че всички в
Коментари Харесай

Туризъм по време на война. Как почива мирното население на Украйна -

В изискванията на война може да наподобява, че всички в Украйна са не запомнили за пътешествията. Но това не е напълно правилно: в страната има доста фамилии с деца, които се нуждаят от отмора, смяна на ситуацията и възстановяване на здравето. Хората, които са запазили източниците си на приходи, се пробват да провеждат почивки по обичания си маршрут. Но, несъмнено, войната е внесла своите корекции. Как почива мирното население на Украйна, когато в близост гърмят бомби, снаряди и ракети, разказва анализ на украинската организация УНИАН.

През първите седмици на войната пътуванията с туристическа цел стопират изцяло. Ситуацията е нестабилна, доста хора отпътуваха в чужбина, бягайки от войната. Постепенно стана ясно, че войната ще продължи дълго време, а хората би трябвало да се приспособяват към новите действителности.

С настъпване на лятото, което е пиковият сезон за пътешествия, търсенето и в Украйна стартира да се покачва още веднъж. Независимо от това, в случай че се сравнят настоящите резервации даже с размера на миналата година, също сложна поради пандемията от COVID-19, отново ще се види голям спад.

По данните на вътрешната статистика на един от най-големите национални туроператори през юни 2022 година турове от Украйна са резервирали към 1440 туристи, а през същия месец на 2021 година са записали над 95 000 пътешественици. Търсенето на екскурзии в чужбина е почнало да пораства нагоре с наближаването на лятото. В световен мащаб Световната туристическа организация предвижда загуби в размер на 14 милиарда $ – тъкмо толкоз е делът за международната стопанска система на украинските и съветските туристи, които в този момент няма да пътуват.

Подобни числа демонстрират общото положение на нещата в сектора. В бъдеще, несъмнено, ни чака възобновяване, само че във връзка с изходящия туризъм от Украйна доста ще зависи от скоростта на икономическото възобновяване след войната.

Има и спомагателни фактори за отрицателното влияние на войната. Европейската комисия по туризъм, която организира изследване на настроенията на пасажерите, заключи, че 19% от интервюираните китайски и 41% от японските пасажери не са подготвени да пътуват до страни от Европейски Съюз заради съветската експанзия.

Кой и по какъв начин резервира екскурзии?

Мъжете в мобилизационна възраст, с дребни изключения, към момента не могат да изоставен Украйна, тъй че главната публика за екскурзиите съставляват дамите и децата. Това е тази част от жителите, които не са отпътували за непрекъснато престояване в чужбина, тъй като са запазили работата си и надлежно имат потребност да излязат в отпуск.

Правенето на резервации си остава типичното за последните години - множеството клиенти резервират пътешестване 2-3 седмици преди началото му. Ранните записвания си остават, само че по справедливи страхове никой не възнамерява почивките си авансово.

Къде вървят най-често украинците?

Като се има поради възбраната за пътешестване в чужбина за множеството украински мъже, в случай че някой има опция да отиде на отмора с цялото семейство, той избира да почива в Украйна.

Предвид рецесията в стопанската система като цяло и в частност в туристическия отрасъл цените за отмора в страната не са се повишили доста по отношение на предходната година, а офертите са задоволително.

Въпреки всичко почивката в страната в този момент си има своите дефекти, главният от които е във връзка с сигурността. Наистина в този момент човек не може да се усеща изцяло сигурен в нито едно място от Украйна, само че пък му се желае да си почине от непрекъснатите закани от ракетни удари и въздушни набези. На първо място, това се отнася за фамилии с деца, които съгласно опциите си обмислят разновидности за отмора в чужбина.

Сега водачите измежду почивките в чужбина са:

Автобусни почивки в Турция

Самолетни почивки от Кишинев в Турция и Египет

Автобусни почивки в Черна гора

Как да отидеш на отмора?

Спирането на въздушния превоз се трансформира в един от сериозните фактори за промишлеността. В същото време е значимо да се помни, че проблемите започнаха още преди пълномащабната инвазия - когато първо западните самолетни компании стопираха полетите, а по-късно интернационалните авиационни застрахователи не желаеха да застраховат самолети в украинското въздушно пространство.

Туроператорите в сегашния миг се стремят да компенсират затвореното небе с автобусни транспорти от райони, които са по-далеч от бойните дейности. Най-често те оферират два разновидността за разрешаване на казуса: автобусни почивки от украинските градове и самолетни екскурзии от най-близките летища на прилежащи страни. Едно от тези места е близкият Кишинев. Оттам, да вземем за пример, се извършват полети до Турция, Черна гора, Египет, Гърция (Крит). В същото време туроператорите към този момент провеждат прехвърляния до столицата на Молдова от Киев, Житомир, Виница, Одеса, Днепър, Кропивницки и някои други градове.

Автобусни почивки се оферират нормално до България, Турция и Черна гора. Организират се тръгвания от доста от огромните градове: Киев, Била Церква, Уман, Одеса, Измаил, Лвов, Ивано-Франковск, Черновци, Коломия, Житомир, Виница, Хмелницки, Каменец-Подолски. По-рядък вид е автобусна отмора в Гърция. Такива са налични единствено от столицата Киев.

Интересен факт е, че съгласно Държавната организация за развиване на туризма (ДАРТ) през първото полугодие на 2022 година е регистриран забележителен растеж на приходите на туристическите организации. ДАРТ отбелязва, че туристическите организации са платили с 85% повече налози в държавния бюджет, в сравнение с през същия интервал на 2021 година Самата организация обаче показва, че това се дължи на резултатите от първите предвоенни месеци на годината, когато промишлеността преди малко беше почнала възобновяване си след Коронавирус.

Как се е трансформирала цената на почивките?

През 2021 година междинната автобусна обиколка е коствала 16 520 гривни (за двама възрастни за 7 нощувки, в това число закуска) – тази година цената на сходно пътешестване стартира от 16 000 гривни (824 лв., б. р.). Средната сметка обаче се е нараснала доста - украинците по-често избират по-дълги обиколки от 14 дни, а такова пътешестване коства от порядъка на 37 450 гривни (1930 лева). Трябва да се добави, че предходната година автобусни турове имаше единствено до България, само че тази година можете да отидете и до по-скъпите Турция и Черна гора.

Освен това, върху промишлеността последователно стартират да въздействат и други фактори. Тъй като главните туристически дестинации са или непосредствено ситуирани в еврозоната, или сътрудниците правят заплащания в долари, разноските директно зависят от съмненията на обменния курс. Друг фактор за автобусните турове е покачването на цените на горивата. Съответно, заради военните дейности и въздействието върху стопанската система на Украйна, цената на почивките може да се усили.

Какви са бъдещите вероятности пред промишлеността?

По време на война е много мъчно да се вършат дълготрайни прогнози - доста фактори остават незнайни. От една страна, имаме тежко разрушение на инфраструктурата, жилищния фонд, предприятията, което се отразява на стандарта на живот на жителите. От друга страна има медиен интерес към Украйна, която може да се трансформира в туристическа марка след войната.
„ Така че след успеха по-скоро ще се възобнови входящият туризъм. Поне има предпоставки за това, въпреки и да се усеща потребност от качествени маркетингови акции в другите страни, които да подтикват чужденците да посещават страната ни. По отношение на изходящия туризъм главният фактор тук ще бъде скоростта на икономическото възобновяване и отварянето на летищата. Във всеки случай туризмът ще се развива, тъй като желанието на хората да пътуват остава и в най-трудните условия. “ – добавя авторката на разбора за УНИАН Екатерина Артюх, притежател на туроператорската компания Join UP.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР