В условията на пандемия Бачковският манастир се стяга да посрещне

...
В условията на пандемия Бачковският манастир се стяга да посрещне
Коментари Харесай

Бачковският манастир с опит за рекорд по боядисване на яйца

В изискванията на пандемия Бачковският манастир се стяга да посрещне Великден.  На Велики четвъртък Светата обител ще съблюдава традицията и тази година ще боядиса рекорден брой яйца - 2020. От сутринта в манастира кипи трескава подготовка, оповестява .

" Всички яйца се боядисват в червен цвят. Първото яйце се поставя пред чудотворната икона на Божията майка, закрилница на целия народ. Започнахме рано сутринта. Тази година работим без доброволци ", споделя Даниела Янева.

На този ден манастирът нормално се посещава от доста хора. Тази година заради наложените ограничения за сигурност се чака броят им да е фрапантно по-малък. Според поверието, яйцата, сварени в Бачковсия манастир, не се пукат.

" Червеният цвят на яйцата символизира кръвта на Исус Христос. Поверието е правилно, нито едно яйце не е спукано. Боядисват се със мощна религия и божията помощ ", споделя Янева.

Тя пожела здраве за всички български фамилии. Яйцата в светата обител са подаяние, а козунаци там няма да се подготвят. От управата на манастира оповестиха, че ще дарят сурово агнешно месо на хора в потребност.

От Българския лекарски съюз пък подариха 100 червени яйца на манастира, както и червени лалета, които ще бъдат вплетени във венеца, който ще бъде подложен на разпятието. Червени яйца ще бъдат изпратени и до ВМА, " Пирогов ", Александровска болница с вярата " за един по-добър живот ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР