В УНСС семестриалната такса става от 250 на 300 лева.

...
В УНСС семестриалната такса става от 250 на 300 лева.
Коментари Харесай

Заради инфлацията: Университети променят семестриалните такси

" В УНСС семестриалната такса става от 250 на 300 лв.. Това е за половин година. Увеличението е с 50 лв.. Корекцията е поради инфлацията, разноските за прехрана. Бюджетите на държавните висши учебни заведения се образуват от дотацията, която получаваме от държавния бюджет, плюс такси и доходи. Нашите такси не са променяни от 2012 година. Субсидията също не беше променяна от 10 години ".

Това разясни проф. Димитър Димитров, основен секретар на Съвета на ректорите на висшите образователни заведения и ректор на УНСС по отношение на това, че в 27 от общо 37 държавни университета таксите за студенти ще бъдат нараснали.

" Ще търсим баланс сред приходите и разноските. Има и обществен детайл - и за общежитията, и за административните такси. Отчитаме и ползите на хората, които работят - развиване на преподаватели, чиновници, материална база. Няма по какъв начин да имаме дефицити в бюджетите ", увери ректорътпред БНР.

В предаването " Хоризонт до обед " той добави:

" Направихме разбор по какъв начин се е трансформирала и минималната работна заплата. Ние сме и бизнес университет, погледнахме конкуренцията какво прави... Всеки университет взема решение независимо по какъв начин да направи това нещо. Някъде има и понижения, само че преди този момент може да е имало по-голямо нарастване. Тенденцията е обща, обвързвана е с компенсиране на нарасналите разноски по отношение на инфлацията. Увеличените разноски за сила доста ни удариха ".

С коментар по тематиката се включи и Александър Узунов, зам.-председател на Националното посланичество на студентските препоръки в България:

" Предстои ни скоро да проучваме тематиката за таксите. Отлично разбираме аргументите за потегляне в сходна посока. 12,4% е инфлацията, а имаме минимално нарастване на издръжката за един студент. То е 1%. Затова нарастването на таксите е обикновено. В страната междинното нарастване е сред 10 и 20%. Има някои фрапантни образеца. Във Военната академия семестриалната такса е увеличена от 850 на 1350 лв.. Таксите се разискват на Академичен съвет, в който има представители на студентите и на докторантите ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР