В Украйна след изтеглянето на руските военни от района около

...
В Украйна след изтеглянето на руските военни от района около
Коментари Харесай

Бруно Бекман за БНТ: Разрухата в украинския град Макарив след края на боевете

В Украйна след изтеглянето на съветските военни от региона към Киев останаха разрушени градове, които мъчно ще бъдат възобновени.

Едно от местата, където се водиха най-тежките сражения, е Макарив. Повечето от неговите към 15 000 поданици бягат от града, когато войната стартира. Остават към 1000.

Как наподобява в този момент изцяло опустошеният град, в който хората стартират да се завръщат - предава белгийският публицист Бруно Бекман, особено за Българска национална телевизия.



В Макарив, в подстъпите на Киев се водят едни от най-ожесточените боеве в Украйна. На 28 февруари, четири дни след началото на съветската инвазия, в Макарив влизат съветски танкове и бронирани машини. Защитата на града се води от силите на териториалната защита - те се борят с съветските сили повече от месец. Доброволци се включват на страната на военните, като обстрелват съперника с РПГ-та и огнестрелни оръжия.

Бруно Бекман: Ние сме една от първите групи публицисти, които доближават Макарив, на 53 км северозападно от Киев. Макарив беше под контрола и на двете страни, беше високомерен, освободен, още веднъж високомерен и наново освободен от украинските сили. Макарив е унищожен до неразбираемост. Всичко наподобява като Дома на културата зад мен.

Няма сантиметър от града, който да не е потърпевш. Пораженията от бомбардировки и масиран артилерийски обстрел са на всички места. Овъглени бензиностации, разрушени хранилища, рухнали къщи, на всяка улица, на всеки ъгъл.

Снимки: Бруно Бекман





Сако демонстрира това, което е останало от неговия търговски център в Макарив. Предупреждава, че таванът може да падне. Той е от Армения. Напуска родината си и идва в Украйна поради спора в Нагорни Карабах. Търси мир и опция за работа. Най- значимото, което още веднъж е изгубил. За минути пред очите му изгаря създаваното с години.

Бруно Бекман: Загинаха ли хора тук?

Сако, притежател на търговски център: Тук ли - не, само че ей там откъм гърба, починаха трима души. След офанзивите на 17 март - да, да.

Бруно Бекман: На 17 март ракетата поразява комерсиалния център, благосъстоятелност на Сако. При удара умират трима души. Тук, където съм аз, преди се е намирал фризьорският салон, а в този момент не е останало нищо - както от още доста здания в този спокоен недодялан град.

" За пари не мисля. Много ме боли, доста ми е тежко. Никога не съм си мислил, че това може да се случи. Русия и Украйна бяха приятелски нации. Как можаха да създадат всичко това! Хората умират ей по този начин. В ръцете ми умря дете - дете! На 2 години... откогато го видях, към този момент нищо не ми се желае. От болничното заведение ги взехме, от Бородянка, със фамилията. Исках един чувал да взема и виждам - дете. Тръпки ме полазиха. Имам двама синове. Тежко е. Това не може да се съобщи с думи, би трябвало да се види. ", споделя Сако.





Макарив има основно значение за съветската военна интервенция. Това е едно от градчетата в периметъра към Киев, които Москва се опитваше да завладее по пътя към задачата за блокада на столицата. Наталия и Лина споделят, че не могат да познаят града си.

Бруно Бекман: Намирам се на 200 метра от централния площад на Макарив и тук, където съм, нищо не е останало.

Този площад, на който до неотдавна е кипял живот, за повече от месец е бил фронтова линия - тук са се водили яростни борби сред съветските елементи и украинската войска. Загиват към 30 цивилни и 15 членове на Териториалната защита, 15 са ранени. На 23 март украинските военни оповестиха, че дефинитивно са си върнали контрола над града.



В края на март и последните съветски военни се изтеглят от града. И украинското знаме още веднъж се развява тук, където постоянно е било. А хората ще би трябвало да стартират да градят живота си още веднъж от разрухата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР