В Украйна се води разследване за възможна корупция в България

...
В Украйна се води разследване за възможна корупция в България
Коментари Харесай

Христо Грозев:В Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие

В Украйна се води следствие за допустима корупция в България по отношение на доставките на оръжие през първите месеци на войната на Русия в страната. Това стана ясно от думите на проверяващия публицист Христо Грозев в Студио България на Свободна Европа с Генка Шикерова.

„ Тези схеми са транснационални, те включват верига от медиатори – България, Румъния, Полша, Словакия, само че организацията, която се назовава „ Държавно бюро за следствие “ в Украйна, сега води такова транснационално следствие за злоупотреби, което включва и България “, сподели той.

Свободна Европа попита българската прокуратура и украинското Държавно бюро за следствие дали се води сходно следствие и кои са обвинените компании, само че до публикуването на текста не получи отговор.

Новината идва, откакто при започване на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на стопанската система

Корнелия Нинова твърдеше, че „ България не е доставила и един патрон на Украйна “. Впоследствие тогавашният министър-председател Кирил Петков сподели, че България е изнасяла оръжие за Украйна, само че косвено – посредством компании медиатори.

От думите на Грозев стана ясно, че хора, свързани с Българска социалистическа партия, са получавали комисионни за това, че са помагали на съответни компании да имат преимущество при покупко-продажбите за експорт на оръжие за Украйна.

„ Към оня миг за Украйна беше толкоз значимо да продължава достъпа си до българския пазар, че даже те си затваряха очите за тази корист. Само и единствено да не се прекъсне този канал на секрети продажби към Украйна “, сподели Грозев.

В началото на войната в Украйна България беше една от двете страни от Европейския съюз, които отхвърлиха публично да я подкрепят с оръжие.

Въпреки това от отговор на Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в Народното събрание през април 2022 година стана ясно, че през първите два месеца от войната България е изнесла оръжия и муниции на три пъти по-голяма стойност, в сравнение с за същия интервал миналата година.

През април 2022 година някогашният началник на държавната оръжейна комерсиална компания „ Кинтекс “ Александър Михайлов

разяснява, че търсенето на оръжие е голямо, а главните дестинации, които се утвърждават, са Чехия и Полша.

Почти година по-късно Кирил Петков заяви, че посредством косвен експорт през Полша, Румъния, Съединени американски щати и Англия огромна част от снарядите в Украйна при започване на войната са били българско произвеждане.

 

Източник: Frognews.bg

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР