В Украйна днес се проведе предварително изслушване по първото дело

...
В Украйна днес се проведе предварително изслушване по първото дело
Коментари Харесай

В Украйна започна първото дело срещу руски войник, обвинен в изнасилване

В Украйна през днешния ден се организира авансово чуване по първото дело против съветски боец, упрекнат в обезчестяване на украинка по време на съветската инвазия, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това би могло да е първият от десетки такива случаи.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6106
Тридесет и две годишният обвинен Михаил Романов, който не е арестуван и ще бъде съден задочно, е упрекнат в убийството на граждански в Киевска област на 9 март, както и в неведнъж обезчестяване на неговата брачна половинка, демонстрират правосъдни документи. Руското министерство на защитата към този момент не е коментирало информацията и организация Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да се свърже с подсъдимия. Москва отхвърля обвиняванията за осъществяване на военни закононарушения.

Романов е упрекнат, че е изнасилил 33-годишна жена, откакто той и различен съветски боец простреляли брачна половинка ѝ Олекси в село Богданивка североизточно от Киев. Двамата бойци по-късно си тръгнали и по-късно на два пъти се върнали, с цел да изнасилят дамата, написа в правосъдните документи. Самоличността на втория боец не е открита.

Жената е помолила делото да се води зад закрити врата, защото не желае детайлности за нея и за фамилията ѝ да бъдат огласени, сподели пред публицисти прокурорката Оксана Калюс след предварителното чуване в Киев. Калюс сподели, че украинските управляващи считат, че Романов е в Русия. Въпреки че той не може да бъде задържан там, би могъл да бъде задържан в друга страна, в случай че бъде приет за отговорен, сподели прокурорката. " Ако прекоси границата, той ще бъде задържан и доведен в Украйна ", добави Калюс.

Прокурор, занимаващ се със случаи на полово принуждение сподели пред Ройтерс, че сега се проверяват към 50 такива закононарушения, само че броят на случаите на полово принуждение, осъществено от съветски бойци от началото на нашествието, евентуално е доста по-висок.

Служители, деятели и лекари настояват, че доста оживели се опасяват или не желаят да оповестяват на полицията и прокуратурата за техните случаи, защото се притесняват от възмездие от страна на Русия или от остро наказание от страна на украински съседи. Украйна сподели, че проверява хиляди евентуални военни закононарушения, осъществени по време на съветската инвазия, почнала на 24 февруари.

Главният прокурор Ирина Венедиктова сподели пред Ройтерс, че доста от обвинените са в Русия, само че някои от тях са били пленени от Украйна, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР