В Украйна бойните действия не стихват успоредно с прегрупирането на

...
В Украйна бойните действия не стихват успоредно с прегрупирането на
Коментари Харесай

Бойните действия в Украйна не стихват, Зеленски уволни високопоставени представители на спецслужбите

В Украйна бойните дейности не стихват паралелно с прегрупирането на съветската войска. Русия и Украйна би трябвало да възобновят мирните договаряния онлайн по-късно денем.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че обстановката в Южна Украйна и Донбас остава извънредно комплицирана и удостовери, че Русия струпва войски към обсадения град Мариупол, съобщи Ройтерс.

Украинският водач добави във видеообръщение, че е уволнил двама високопоставени членове на службите за национална сигурност по обвинявания в измяна.

Зеленски, който постоянно употребява колоритен език, сподели, че руснаците са толкоз зли и толкоз настървени да унищожават, че наподобява са от различен свят, " чудовища, които изгарят и плячкосват, които нападат и са пристрастени към убийствата ".

Украинският президент сподели, че украинските сили са изтласкали съветските войски от Киев и Чернигов. Москва сподели, че тези два града към този момент няма да бъдат във фокуса на офанзивите, а вместо това Русия ще пренасочи напъните си към Донбас в Източна Украйна.

" Задават се още борби. Все още би трябвало да изминем нелекия път да реализираме всичко, което желаеме ", сподели Зеленски и добави: " Ситуацията в Южна Украйна и в Донбас остава извънредно комплицирана ".

Украинското държавно управление съобщи, че съветските сили са блокирали 45 рейса, изпратени, с цел да изтеглят цивилни от обсадения град Мариупол, и единствено 631 души са съумели да се измъкнат от обсадата с персонален превоз, съобщи Асошиейтед прес.

Дванайсет украински камиона съумяха да доставят филантропична помощ за Мариупол, само че провизиите са били конфискувани от съветските сили, сподели нощес украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

Според украински представители десетки хиляди хора са се измъкнали от Мариупол през последните седмици през филантропичните коридори, като броят на жителите на града е намалял от предвоенните 430 000 души до близо 100 000 към предходната седмица.

Верешчук сподели, че близо 45 000 поданици на Мариупол са били принудително отведени в Русия и в региони в Източна Украйна, следени от проруските сепаратисти.

Украинската държавна атомна компания заяви през вчерашния ден, че всички съветски сили, окупирали атомната централа в Чернобил, са се изтеглили от територията на оборудването, съобщи Ройтерс.

Засега няма коментар по тематиката от страна на съветските управляващи.

Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че е била осведомена от Украйна, че съветските сили са предали " в писмена форма контрола " на централата на украинския й личен състав, съобщи Асошиейтед прес.

Украйна заяви, че три конвоя от съветските сили към този момент са напуснали региона на централата и са се насочили към Беларус, а останалите войски се приготвят също се да се изтеглят.

МААЕ добави, че организира тесни съвещания с украинските управляващи за изпращане на първа задача на организацията за подкрепяне и поддръжка в Чернобил през идващите няколко дни.

Пентагонът съобщи през днешния ден, че не е ясно дали е останало нещо от големия ескорт от военни коли, който бе дълъг над 60 км, съобщи Ройтерс.

" Не знам даже дали още съществува на този стадий... Те по този начин и не извършиха задачата си ", сподели представителят на Пентагона Джон Кърби.

Закъсалата автоколона стана знак на компликациите, които Русия изпитва на бойното поле. Той бе нападнат неведнъж от украинските сили през първите седмици на продължаващата към този момент над месец инвазия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР