В указа на президента има само едно име - това

...
В указа на президента има само едно име - това
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Може да станем свидетели на доста неприятни временни мнозинства, които могат да сътворят чудеса

В указа на президента има единствено едно име - това на номинирания министър-председател. Съгласието за останалите министри ще се търси в Народното събрание. Това сподели в " Референдум " преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

Тя изясни, че президентът няма никакво отношение към състава на кабинета, за него лична отговорност носи препоръчаният за министър председател - в тази ситуация - Мария Габриел.

" В указа по реда на член 99 от Конституцията тогава, когато претендентът за министър-председател се върне с изпълнен изследователски мандат, той уведомява президента, че е постигнал форма на единодушие и предлага да бъде определен Министерски съвет. Само че това единодушие, както го назовават, е единодушие, което ще бъде търсено в Народното събрание. Президентът се убеждава, че претендентът, препоръчан от ГЕРБ-СДС, дава отговор за условията за избиране на министър и го предлага на Народното събрание ".

Процедурата с мандата и указа е завършила, безапелационна е доцент Киселова.

" След като госпожа Габриел към този момент е оповестила пред президента, че съгласно нея мандатът е изпълнен, тя би трябвало да убеди Народно събрание, че препоръчаният от нея състав на държавно управление следва да бъде определен и че хората, които тя номинира, са съгласни. Учудвам се, че кандидат-министри декларират на президента, че не са съгласни, това е преценка, която би трябвало да направи Народното събрание ", сподели тя.

Според нея е допустимо да се сменят 11 души от 20-членния състав на Министерския съвет. Това обаче би посочило, че се подменят до момента направените старания.

" За мен все още този мандат е несбъднат ", разяснява доцент Киселова.

Че президентът няма отношение към състава на кабинета потвърдиха и от " Дондуков " 2 - минути преди 21 часа от президентството оповестиха, че Румен Радев няма да отдръпна указа си, в който попада единствено името на Мария Габриел.

Междувременно указът беше оповестен от Никола Николов от ГЕРБ.

Съгласно последните промени в Конституцията, в случай че не се стигне до избиране на постоянно държавно управление, президентът ще би трябвало да организира съвещания с хората, всред които може да избере длъжностен министър председател. Това са ръководителят на Народното събрание, шеф или подуправител на Българска народна банка, ръководител на Сметната палата или негов заместител, омбудсманът или негов заместител.

Освен това - Народното събрание може да реши да не се разпуска и да работи до деня на идващите избори, уточни доцент Наталия Киселова

" Аз се притеснявам, че може да станем очевидци на много неприятни краткотрайни болшинства, които могат да сътворят чудеса ".

Според нея съставът на служебния кабинет ще се дефинира главно от претендента за министър председател. Тогава президентът ще е задължен да го назначи и по този начин Народното събрание ще има опция да лимитира пълномощията на служебното държавно управление, изясни Киселова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР