В ученията Северен отговор 2024 се включиха Финландия, Норвегия и

...
В ученията Северен отговор 2024 се включиха Финландия, Норвегия и
Коментари Харесай

НАТО започва големи военни маневри на север и на изток - все по-близо до Русия

В ученията " Северен отговор 2024 " се включиха Финландия, Норвегия и Швеция
" Северен отговор 2024 ", " Дракон 24 ", " Непоколебим бранител 2024 ". На север и на изток - все по-близо до границата на Русия, НАТО организира най-големите си маневри от края на Студената война. В ученията се включиха повече от 20 страни членки, измежду тях и новоприетите, с десетки хиляди военни.

Все повече европейски публични лица предизвестяват, че в околните години Русия може да подложи на тестване солидарността на съдружниците от НАТО. Въпросът за това до каква степен алиансът е подготвен за война провокира все по-разгорещени полемики след началото на съветската инвазия в Украйна, означи ДПА, на която се базира Българска телеграфна агенция.
На север
В понеделник алиансът стартира обучение за отбрана северния си фланг, който наскоро се разшири с присъединението на Финландия, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. В маневрите, които се организират в северните региони на Финландия, Норвегия и Швеция, вземат участие 20 000 военнослужещи от 13 страни.

Ръководеното от Норвегия обучение " Северен отговор 2024 " ще продължи две седмици, като в него са включени и повече от  4000 финландски военнослужещи.

Ройтерс дефинира маневрите на север като най-големите на НАТО след края на Студената война.

Успоредно НАТО организира учения и на източния си фланг. 

" За първи път Финландия ще взе участие като страна членка на НАТО в учението за групова защита на районите на алианса ", се споделя в изказване на финландската войска.
 Финландски военнослужещи по време на обучение, извършено на 31 май предходната година
Финландски военнослужещи по време на обучение, извършено на 31 май предходната година
Снимка: AP/БТА
Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия, се причисли към НАТО през април предходната година, откакто десетилетия наред поддържаше политика за безучастие във военни съюзи. Кандидатурата ѝ към този момент е утвърдена от всички страни от алианса, а присъединението на прилежаща Швеция е на заключителен стадий. Очаква се тя публично да стане 32-рата членка на алианса по-късно този месец, откакто предходната седмица получи последната нужна ратификация - от Унгария.

Шведските въоръжени сили се причислиха с войски, хеликоптери и изтребители.

Двете скандинавски страни се отхвърлиха от дългогодишния си неутралитет, откакто Русия нахлу в Украйна преди две години.

В " Северен отговор 2024 " вземат участие Белгия, Англия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция и Съединени американски щати.

Приблизително половината военнослужещи, участващи в учението, ще извършват маневри по суша. Останалите ще се образоват в морето с над 50 участващи подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и разнообразни амфибийни кораби, както и във въздуха с над 100 изтребителя, транспортни самолети, самолети за морско наблюдаване и хеликоптери, заяви норвежката войска.

" Трябва да сме в положение да дадем отпор и да спрем всеки, който се пробва да оспори нашите граници, полезности и народна власт ", съобщи бригаден военачалник Трон Странд от Кралските норвежки военновъздушни сили, пълководец на Норвежкия център за въздушни интервенции. " При сегашната обстановка със сигурността в Европа учението е извънредно настоящо и по-важно от всеки път ", добави той.

Новият президент на Финландия Александер Стуб ще инспектира учението дружно с норвежкия министър председател Юнас Гар Стьоре в Северна Норвегия на 7 март. Това ще е и първото задгранично пътешестване за Стуб, откогато той постави клетва като нов държавен глава на Финландия и неин висш боен главнокомандващ на 1 март.
На изток
Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се включиха в учението " Дракон 24 " (Dragon-24), което се организира покрай град Коженево, на към 100 километра северно от Гданск.

" Дракон 24 " на собствен ред е част от по-голямото военно обучение " Непоколебим бранител 2024 " (Steadfast Defender-24), което НАТО организира сега по източния си фланг. Учението ще продължи до месец май. В хода му ще се отработва привеждане на войските в бойна подготвеност, подготовка и оперативно прекачване на военни формирования.

През април ще се организира взаимно обучение сред Нидерландия и Германия, по време на което ще се отработва също по този начин бързо напредване на военни съединения.
Реакцията на Русия 
Кремъл дефинира маневрите " Непоколебим бранител 2024 " като опасност за Русия. Говорителят на съветското президентство Дмитрий Песков напомни, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция, на 31 януари, че алиансът е бил основан за борба с Москва, заради което Руската федерация подхваща нужните ограничения.

В същото време заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко сподели на 21 януари, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция, че мащабът на ученията " Непоколебим бранител 2024 " демонстрира " необратимо завръщане " на алианса към схемите от Студената война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР