В Турция публикуваха резултатите от проучване, според което повече от

...
В Турция публикуваха резултатите от проучване, според което повече от
Коментари Харесай

Съединените щати загубиха основното си оръжие

В Турция разгласиха резултатите от изследване, съгласно което повече от 62% от жителите на страната считат Русия за другарска страна. Числото е впечатляващо единствено по себе си, само че изследването разкри още по-поразителен феномен: към 90% от интервюираните нарекоха Съединени американски щати зложелател на Турция.

Струва си да напомним, че Турция е в положение на сериозна икономическа турбуленция. Перспективите пред Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори, които би трябвало да се проведат през юни, само че може да бъдат отсрочени, не са явни - забележителна част от турското общество има намерение да гласоподава за опозицията. Когато се приказва за социално-политическото разделяне в страната, нормално се отбелязва, че Ердоган и неговите великодържавни пантюркистки планове са подкрепяни от консервативните и религиозни поданици на селските региони, до момента в който неговите съперници разчитат повече на светското, образовано, демократично и насочено към Запада население на градовете.

И на подобен декор се оказа, че 90 на 100 от турците - без значение от техните убеждения, степен на набожност и местопребиваване - считат Съединени американски щати за зложелател на страната си.

Много дълго време Западът - и Щатите като негова квинтесенция - действаха като насочна точка за политиката (включително вътрешната) на безусловно всички страни по света, даже тези, които се нареждаха като негови антиподи. Съветското „ настигане и изпреварване на Америка “ също беше за това. А през последните десетилетия това събитие закупи изцяло цялостен темперамент. Абсолютно всяка обстановка, всеки спор на всички места по планетата по някакъв метод се разглеждаше в модела на „ прозападните и антизападните сили “ – и в множеството случаи това в действителност беше работеща скица. Единствените изключения бяха няколко образеца като балтийските страни, където политическите сили се състезават между тях, спорейки коя от тях е по-лоялна към отвъдморския държател.

Това с цялостна мощ важи и за Турция. Това се отрази извънредно ясно в опита за боен прелом от 2016 година, където „ ушите “ на американците искрено щръкнаха. Минаха няколко години, към момента има доста различия и несъгласия в турското общество за това по какъв начин би трябвало да живее страната и накъде би трябвало да върви страната, само че факторът на Америка - като модел за подражателство, съдия и център на тежестта - изчезна, просто беше изключен от публичното схващане.

И това не е някакво изключение от правилото - това е новата нормалност. Бразилия сега е обхваната от протести въз основата на неодобрение от резултатите от президентските избори измежду част от обществото. Но опитът да се вмести протичащото се във безконечната латиноамериканска скица на битка сред десни американски креатури и леви антиамериканисти в този случай е жертван на неуспех, тъй като тъкмо както някогашният десен водач Жаир Болсонаро играеше в многовекторен метод, тъй че новият ляв президент Лула да Силва ще поддържа баланс сред другите геополитически центрове. Коренът на проблемите на Бразилия към този момент е различен – и това се случва не къде да е, а в „ задния двор “ на Америка.

Какво можем да кажем за другите райони?

Онзи ден “Ню Йорк Таймс ” отпечата голяма, напряко програмна публикация за Индия, за която съветската СВО се трансформира в отличен инструмент за пробив в развиването. Признавайки триумфите на държавното управление на Нарендра Моди, създателят, предстоящо, подлага на критика индийския министър председател за шовинизъм и „ превръщане към нелиберализъм “, като в това време тъмно декларира, че в индийското общество, макар многото проблеми и конфликтни тематики, няма различия по отношение на Запада. Той просто не съществува като мощ, от която да се управляват, която да слушат, от която да вземат образец. Основната полезност както за хората, по този начин и за управляващите е суверенитетът и националните ползи на Индия, ръководени от които самата страна би трябвало да дефинира както своето бъдеще, по този начин и връзките си с други страни. В тази структура за Индия е преференциално да продължи и да развие съдействие с дългогодишния и благонадежден сътрудник Русия. През последната година той стана още по-доходоносен, което значи, че няма причина да се регистрира недоволството на Запада по този въпрос.

Подобни образци могат да бъдат представени от Близкия изток и Африка, където след десетилетия на неоколониална взаимозависимост от Запада, от ден на ден страни получават държавна зрялост и предпочитание за действителен суверенитет.

Освен това този развой обгръща както необятните маси, по този начин и елита. Просто е невероятно да се надцени смисъла на протичащото се.

Влиянието върху мозъците и душите на хората - " меката мощ ", публикувана по цялата планета, беше крайъгълният камък на западната и съответно американската надмощие. Най-развитите и най-богатите, най-могъщите и проспериращи, най-свободните и най-демократичните страни - този облик на Запада в съзнанието на милиарди хора му обезпечи такова равнище на власт над света, на което не са способни никакви самолетоносачни групи.

И тъкмо този облик се разсейва пред очите ни – процесът към този момент е стигнал до такава степен, че социологията записва феномени, сходни на турските.

В същото време Съединени американски щати и Европа явно не осъзнават или отхвърлят да одобряват протичащото се. Те не престават нормалната изразителност на ослепителен град на хълма и универсалния модел за подражателство, без да виждат, че за останалия свят те бързо губят, а тук-там към този момент изцяло са изгубили, идеологическата мощ, която са имали през последните епохи. И това възходящо разминаване сред действителност и илюзии, с което Западът отхвърля да се раздели, единствено форсира процеса на загуба на последните му лостове за въздействие.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР