В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото

...
В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото
Коментари Харесай

Заплатите в туризма скочиха двойно

В туристическия отрасъл започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона. Така прозорливите работодатели си обезпечават личния състав, който ще им е нужен в разгара на лятото. Тогава надали ще имат избора, който им се предлага при започване на годината. Целта им бе и да приготвят хотелите за естествения банкет на гостите. Това разяснява шефът на районната работа по заетостта във Варна, Божидар Михайлов.

Според цитираните от него данни, броят на безработните във варненска област е намалял през последния месец с 1028 души. През март пък записаните в бюрата по труда в региона са били 1092, което е с 2656 по-малко от същия интервал на миналата година.

И в този момент хотелиерите търсят служащи за летния сезон, като нормално договорите се подписват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и приходът им не пада под 1500 лв., без да се считат бакшишите. За такава работа обаче се желае опит, добра визия и най-малко два непознати езика. За заведенията за хранене трескаво се търсят основни готвачи за „ ол инклузив “, като работодателите потеглят от 2500 лв. месечно.

Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре. В елитните заведения за хранене са подготвени да платят 4 000-5 000 лева за умел шеф-готвач, който може да подготви вкусотии от най-обикновени артикули. Камериерките не доближават и това лято, като за почистване на стаи и оправяне на кревати се дават обещание по 700-800 лв..

Толкова дават и на общи служащи, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите н рецепционистките и на барманите, които са към този момент от 800 до над 1000 лева Търсят се още шефове и мениджъри със заплати по 2000 лв.. Заради дефицита на фрагменти, може да се стигне до миналогодишния импорт на служащи за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, разясняват в сектора.

Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции даже и повече. Въпреки това, и в този момент има дефицит, който може да се отрази на качеството на услугата. Затова не е чудно, че в последно време обявите на работодателите във Варна са нормално за заплати от към 1 000 лв., като с изключение на обществените осигуровки се обезпечават още безвъзмездна храна и превоз.

Толкова се оферират на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, девойки за отсервиране, кухненски служащи и миячки без опит се наемат с трудови контракти за по 800-900 лв.. Там обаче би трябвало да се влага в образованието им, което за някои от претендентите е много сложна работа. Някои работодатели обезпечават към този момент и спане на наетите от други селища служащи. До 1200 лв. пък са предложенията за продавачки в супермаркетите в комплексите край Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР