В Цветовете на Пловдив по Радио Фокус разговаряме с Христина

...
В Цветовете на Пловдив по Радио Фокус разговаряме с Христина
Коментари Харесай

Христина Спасова: Незабравимо преживяване очаква посетителите на Франкофоли в Пловдив

В " Цветовете на Пловдив " по Радио " Фокус " беседваме с Христина Спасова, шеф на фестивала “Франкофоли ". 

В студиото съм към този момент с Христина Спасова, която е шеф на фестивала “Франкофоли ", който следва на 16 и 17 юни 2023 година на Гребната база в Пловдив. Здравейте, г-жо Спасова!

Здравейте.

Много хора в този момент споделят “не помним по кое време беше този фестивал, къде беше ". И аз им давам отговор, че за първи път ще бъде в Пловдив. Защо тъкмо в Пловдив, а не да кажем в Благоевград още веднъж?

Ще стартира малко по-отпреди. Нормално е хората да си задават този въпрос, тъй като 2019 година за последно беше в Благоевград, по-късно заради промяна на кметската власт, която не припозна фестивала, Ковид рецесия и така нататък ние потърсихме нова дестинация дружно с френския екип, аз съм техен представител. И доста разумно се спряхме на Пловдив, въпреки всичко Пловдив е Европейска столица на културата, тук е града в който се случват ужасно доста събития и ние взехме решение, че би трябвало да бъдем в центъра на България, където всеки ще може да има достъп до просвета и да бъдем тук. Благодаря на Община Пловдив несъмнено, че припозна фестивала. Ние участвахме на конкурентен принцип с доста планове и доста се веселя, че ще бъдем в Пловдив. Усещаме любовта на хората, усещаме, че този фестивал го желаят, тъй че се надявам, че това е единствено началото за доста издания напред.

Дано да остане в действителност тук. И в този момент, тъй като не разполагаме с доста време в едно радиопредаване. Да стартираме напряко с въпроса кои реализатори ще бъдат тук?

Разбира се, това ни вълнува всички. На 16 юни започваме с група “Молец " нашето българско присъединяване, с цел да преминем към магнетичната Имани (Imany) и по-късно е Ел Пи (Лаура Перголизи), Елена Папаризу не инцидентно гостува в Пловдив. Всяка година постоянно на фестивала каним по една балканска звезда и тази година тя да е от прилежаща Гърция, с цел да приключим с френското дуо DJ Bon Entendeur (Ди Джей Бон Етандур), които са много нашумели във Франция и вършат съществени сетове във Франция. Много се надявам българската аудитория да им се наслаждения напълно. За да преминем към идната фестивална вечер 17 юни започвавме с етногрупата La Caravane Passe, по-късно е отново българско присъединяване Миро, Mattre Gims настава след Миро, La Gente de Zona, доста значимо е да кажа, че тази група за първи път идва в България и това е реге звук групата, която е спечелила шест латино грами награди и имат части с Джей Ло, с Марк Антъни, “Байландо " с Енрике Иглесиас е тяхна и дават обещание едно незабравимо шоу,много танци и доста занимания, с цел да приключим с небезизвестните DJ Shous.

Виждам, че има нови реализатори, т.е. сякаш желаете да грабнете младата публика, по този начин ли е в действителност?

Точно по този начин, нашият фестивал е ориентиран към хора на възраст от 14 до 97 години. Казваме, че това е фестивал, който в действителност преплита и демонстрира най-хубавото от международната сцена и българската. Наистина е един културен разговор сред двете култури. Преди 3 години успяхме да договорим и българско присъединяване във френския фестивал “Ла Рошел ", за какво да не бъде и тази година. Идеята е в действителност всички, които имат отношение към музиката, към фестивалната просвета, към насладата от това да си на няколко изпълнителя в една вечер, в действителност да поднесем на публиката, която ни е доста вярна в годините и се надявам и тази година да бъде по този начин, да се наслаждения напълно и да стартира от Пловдив своето фестивално лято.

Знаем, че е доста богата и съпътстващата стратегия. Какво включва тя?

Точно по този начин. От понеделник започваме - 12 юни, с галерия на Държавния културен институт към Външно министерство и тя е във връзка, инцидентно или не, тази година се празнува огромна годишнина, 30 години откогато изобщо България е пълновръстен член на Франкофонската общественост. И ще има показване на всички афиши на “Молиер ", които са много забавни. В 18,30 ч. ще бъде откриването в театъра в Пловдив, тъй че който има интерес, дано да заповяда. Изложбата ще бъде до септември месец в Пловдив, тъй че всеки се надявам да може да я види. Цялата в кино “Лъки " ще има френски филми. Доста забавни заглавия сме подготвили, тъй че хората да доближат и до киното. Още една галерия се открива на 14 юни., по-късно е доста значимият ни модул, който в годините се разрасна и ние доста държим този модул да се организира в границите на “Франкофоли ", а точно на просветителния ни модул. От всички френски гимназии в цяла България идват екипи деца, които дебатират напълно на френски език 2 дни. Наградата за тези деца е да участват на концертите. Не се отхвърляме от този модул, тъй като имаме вяра, че младото потомство би трябвало да се поддържа. Не можете да си визиите какъв брой интелигентни младежи идват и в тях ни е вярата.

Вие ще ги ползвате като гидове, може би?

Ами по-късно да. Имаме доста доброволци, които се обявиха за фестивала,. Те несъмнено, ще работят и на терен в самия град. Улицата на занаятите ще бъде отворена за всички гости, по този начин, че много богата съпътстваща стратегия. В Цар-Симеоновата градина пък ще има ателиета за деца, в които ще се създава Айфеловата кула, ще се снимат с акордеони, с багети, тъй че ще бъде много забавно и ще има за всекиго по нещо.

Френска кухня ще има ли, или може би не френска?

Ще има и френска кухня, ще има и интернационална кухня, френски винари, несъмнено, без тях няма по какъв начин да премине един фестивал. Доста забавни неща, тъй че съм сигурна, че концепцията е целият град да стане фестивал и хората в действителност да усетят фестивалният дух.

А за какво Гребната база избрахте за място на фестивала?

Защото е най-голямото място и събира толкоз аудитория. В последното издание в Благоевград  над 45 000 индивида посетиха “Франкофоли ".

Сега очаквате доста повече може би?

Ами, в този момент чакаме, поради промяната на местоположението, може би към тази численост или малко по-малко, само че се надявам вярната аудитория на “Франкофоли ", която е много специфична, още веднъж да ни поддържа и да бъде тук с нас.

А на самата Гребна база какво предвиждате да има?

Самата Гребна база ще бъде доста забавно подредена с доста питейни заведения, с доста кътове за храна, със зони за отдих. Тъй като концертите стартират в 20 часа, ние отваряме вратите в 18 часа и до 3 часа през нощта ще има концерти, тъй че хората да имат опция за и напитки, и храна, и да се насладят, несъмнено, на всички концерти.

Чудесно. За входа не сме споделили. Как ще бъде, с билет или свободен?

Входът е с билет. Билетите се продават в касите и в мрежата на “Ивентим ", също касите “Изи пей ", бензиностанции ОМВ и Ипей Го (Еpay Go). За двете фестивални вечери вземат участие 10 актьора общо, билетът мисля, че е много търпим и е 140 лв..

Добре, в случай че би трябвало да привлечете аудитория сред 50-те и 60-те години, какво оферирате за тях? Как ще ги привлечете?

Предлагаме незабравимо прекарване. Надявам се, това е доста стойностна музика и тъкмо тези хора са много изискващи и имат условия към професионален артикул. Това с което ще ги притеглим е в действителност едно качествено, професионално изпълнено събитие с доста качествени звезди, международни. Така че се надявам да ни поддържат и те.

Добре. Благодаря ви доста!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР