В Централната софийска синагога се проведе възпоменателна церемония в памет

...
В Централната софийска синагога се проведе възпоменателна церемония в памет
Коментари Харесай

Обща молитва за жертвите на Хамас отправиха дипломати, интелектуалци и роднини

В Централната софийска синагога се организира възпоменателна гала в памет на починалите в терористичните офанзиви на 7 октомври в Израел. В молитва под надпис " На тридесетия ден " дипломати, интелектуалци и родственици се помолиха за избавление на заложниците, взети от „ Хамас ".

В същото време стана ясно, че измежду похитените от терористичната формация има двама души от български генезис. Информацията беше обявена от премиера Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел, които се завърнаха от Израел.

Председателят на Народно събрание Росен Желязков изясни, че са минали 30 дни от началото на една от най-зловещите войни. " Днес сме очевидци на нещо, което е оттатък понятието за война. Това е гнет в неговото най-страшно измерение, тъй като е ориентиран главно към цивилното население, оттатък разпоредбите, оттатък човешкото. 30 дни са доста, само че, за жалост, виждаме, че те ще продължат още ", сподели той. Според него България би трябвало да заеме ясната позиция, че " Израел има правото на тази война. "

Проф. Александър Оскар, ръководител на Организацията на евреите в България " Шалом ", уточни, че в случай че с молебствия могат да оказват помощ за връщането на взетите заложници, всеки ден ще се молят. " На 7-ми октомври бяха свиреп убити над 1400 индивида, и през днешния ден ние ще почетем тяхната памет и ще се помолим за здравето на отвлечените 240 заложници ", изясни той. Според него офанзивата на 7-ми октомври би трябвало да ни накара да се замислим в какъв свят живеем и какво би трябвало да създадем, с цел да не се случват сходни неща още веднъж.

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов разяснява, че прокуратурата ще бъде безусловно безкомпромисна към всевъзможни прояви на антисемитизъм, на коренен ислям, агитация и така нататък " Ще подходим с нулева приемливост по отношение на всевъзможни такива прояви ", безапелационен е той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова насочи няколко послания. " Първото обръщение е за това в никакъв случай да не привикваме с насилието, и за това, че терористите, където и да са по света, ще срещнат нашия доста корав, доста безапелационен отговор. Второ ми обръщение е да бъдем извънредно нащрек за всички прояви на антисемитизъм ", сподели тя и добави, че третото й обръщение е, че е горделив представител на народ, който преди 80 години е защитил своите евреи.

В еврейската традиция на тридесетия ден след трагични събития, вярващите се събират за аскара (възпоменателна церемония), с цел да почетат паметта на починалите и да си спомнят за тях. На церемонията участваха родственици на отвлечените израелски жители, представителите на институциите, дипломатическия корпус български интелектуалци и общественици.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР