В централната лаборатория в столицата вече има изолиран от Варна

...
В централната лаборатория в столицата вече има изолиран от Варна
Коментари Харесай

Свински грип повали 5-годишно дете от Варна, расте броят на болните в града

В централната лаборатория в столицата към този момент има изолиран от Варна грипен вирус А H1N1 или така наречен пандемичен вариант на свински грип. Негов притежател било 5-годишно детенце, лекувано в Инфекциозна клиника във Варна, заяви за Varna24.bg доктор Янка Драганова, шеф на Дирекция "Надзор на заразните заболявания " към Регионалната здравна ревизия във Варна.
Детето към този момент е добре и е изписано. Освен това има изолирани и два случая на грипен вирус вид В, добави доктор Драганова. 
Експертът означи, че нараства съществено броят на болните в морския град. За предходната седмица те са били 538, или 160,75 на 10 000. Тази заболеваемост демонстрира напредък на грипа и острите респираторни болести във Варна, сподели доктор Драганова. 
Най-уязвима е възрастовата група от 0 до 4 и от 5 до 14 години, където Варна е малко над междинната заболеваемост за страната. 
Във възрастовата група от 15 до 65 години сме под междинната заболеваемост за страната, добави доктор Драганова. 
Тя посочи, че евентуално в средата на седмицата ще бъде свикана комисията за битка с грипа и ще бъдат набелязани по-сериозни ограничения за справяне със обстановката. 
Сред тях е ограничението на всеобщите прояви, скупчването на групи в детските градини и учебните заведения, затваряне на детските съвещания, ограничение на свижданията и др. 
Д-р Драганова предложи на родителите да потърсят лекарска помощ при първи признаци на простуда и грип и никога да не водят заболели деца в градините и учебните заведения. 
Дете, което е имало контакт с заболели близки би трябвало да носи маска на публични места и в детско заведение.
Да се мият постоянно ръцете, даже и след пътешестване в рейс, поучава още експерта. 
Да се употребяват повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С, посъветва още доктор Драганова.  Относно симптомите, на които би трябвало да се обърне внимание и неотложно да се потърси лекарска помощ тя посочи, че това са изнемощялост, болки в очните ябълки, липса на вкус. 
При появяването на настика и грип, специалиста предложи постелен режим. Тъй като може да се появи дихателна непълнота при сходни признаци би трябвало неотложно да се търси лекарска помощ в болнично заведение, съобщи доктор Янка Драганова.
Усложненията на грипа, които се следят, са пневмонии, синуити, отити, миокардити и други Най-уязвими за развиването на затруднения са дребните деца и възрастните с хронични болести. Често това са вторични бактериални инфекции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР