В Центъра по хигиена се намира единствената у нас апаратура,

...
В Центъра по хигиена се намира единствената у нас апаратура,
Коментари Харесай

Липсва апаратура за качествен и количествен контрол на съдържанието на месните продукти

В Центъра по хигиена се намира единствената у нас инсталация, която може да мери състава на растителния протеин в саламите, само че тя не работи от години. Ако се вкара да вземем за пример стандарт за 75% наличие на месо в един артикул, наложително би трябвало да се закупи инсталация, която е в положение да го мери. В противоположен случай ще би трябвало да пращаме пробите си в Германия. Това съобщи в предаването " Преди всички "  Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. Той посочи, че заместването на месото с растителните протеини сега е проблем, тъй като не може да се каже какъв брой, а може да се каже единствено " има или няма ". Кирил Вътев разяснява въвеждането на минимални стандарти за храните, за каквито Министерството на земеделието и храните стартира съвещания с браншовите организации.

" За да се отговори на ниската кредитоспособност и по силата на криворазбраната конкуренция за най-ниски цени се стига до в действителност неуместни сформира на някои артикули във всички групи на хранителната индустрия, освен на месните ", призна Вътев. По думите му, стандартът „ Стара планина “ да вземем за пример не се радва на дълготраен триумф, неговият триумф е бил един-два месеца след въвеждането му:

„ Когато хората нямат опция да си купуват качествени артикули, а те няма по какъв начин да бъдат по 2 и по 3 лв., каквито има на пазара сега, хората се оплакват от качеството и се радват на ниската цена. Когато обаче получат качество, недоволстват от високата цена. Между тези две точки се лашкат потребителските отзиви. “

Аз съм мощно „ за “ въвеждането на подобен стандарт, добави кирил Вътев:

" Въпросът е по какъв начин ще се управлява и какво ще се направи за повишение на приходите на популацията. Двата паралелни въпроса са от извънредно значение. Защото даже да въведем стандарта, даже да въведем стоманен надзор, в случай че хората не могат да го купуват, още веднъж нищо няма да се реализира. Въпросът е надалеч по-сложен, в сравнение с просто да въведем един стандарт. "

И сега на пазара има извънредно качествени артикули, с съвършен състав, без замяна на месо, само че те не се радват на огромни продажби. На огромни продажби се радват най-евтините артикули, означи Кирил Вътев.

Според него, Българската организация по сигурност на храните е натоварена с прекалено много пълномощия и отговорности, а контролът дали даден стандарт се извършва е по-ефективен през браншовите организации:

" Задължително спазваш разпоредбите, тъй като те управляват твоите съперници. Контролът е по-рядък във времето, само че по тази причина пък праволинеен. "

Икономистът Стоян Панчев, който е ръководител на Българското либертарианско общество също счита, че регулаторът и в този момент е задоволително претрупан, с цел да му бъдат вменени нови отговорности по надзор върху качеството:

" Повечето хора осъзнават, че когато си купят извънредно евтини кренвирши, те не са 100% месо, не са по най-високия стандарт за работа и най-вероятно не го вършат, тъй като са се подвели. Те знаят, че там не става въпрос за 100-90 или 70% същинско месо, а просто нямат опция да си купят. "  
Гледните точки по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР