В центъра на София са разположени сградите на Министерството на

...
В центъра на София са разположени сградите на Министерството на
Коментари Харесай

Правосъдното и финансовото министерство – сред първите в Княжество България

В центъра на София са ситуирани постройките на Министерството на правораздаването на една от най-старите столични улици – „ Славянска “ 1, и на Министерството на финансите на улица „ Г. С. Раковски “ 102. Двете министерства, които имат неповторима архитектура, се намират в непосредствена непосредственост до емблематичната постройка на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, както и до редица други забележителни архитектурни постройки, каквато да вземем за пример е постройката, в която се обитава Българо-американската кредитна банка.

Министерство на правораздаването е учредено с декрет №1 на княз Александър I Батенберг на 5 юли 1879 година, с който се дефинира и съставът на първия след Освобождението от турско иго Министерски съвет в България отпред с Тодор Бурмов. Съгласно член 161 от Търновската конституция държавното управление в Княжество България се състои от шестима министри, измежду които е и Димитър Греков, който заема първия в историята на страната пост като министър на правораздаването. Дейността на министерството на правораздаването през първите години е ориентирана към очистване на остатъците на правосъдното законодателство на Османската империя, както и към основаване на българско държавно и гражданско право.

Министерството на финансите също е измежду първите шест български министерства в Княжеството, основани с указа на президента на 5 юли 1879 година, а първият в историята на България министър на финансите е Григор Начович. Целта му е била да приготви и вкара държавния бюджет. МФ играе значима роля в България доникъде на 40-те години на ХХ век, само че по-късно неговите функционалности са доста редуцирани в изискванията на административно планувана стопанска система. Значението на МФ нараства след колапса на тоталитарния режим, защото пазарната стопанска система изисква здрава и устойчива финансова, фискална и бюджетна политика.

През 1932 година МФ се снабдява с нова постройка – тази, в която се обитава и до през днешния ден, а точно на улица „ Г. С. Раковски “ 102. Сградата е проектирана от проектант Мария Сапарева (завършила архитектура в Екол дьо Бозар в Париж, Франция) в интервала 1930 – 1933 година и през 1945 година е достроена по продължение на улицата. Днес постройката на финансовото министерство разполага с пет етажа, три входа и вътрешен двор. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР