В три последователни дни от 29 септември до 1 окотомври

...
В три последователни дни от 29 септември до 1 окотомври
Коментари Харесай

Отчетоха превишения на нормата за фини прахови частици в три последователни дни в Русе

В три поредни дни от 29 септември до 1 окотомври АИС „ Възраждане “ е записала превишения на нормите на фини прахови частици от 10 микрона в Русе, оповестиха от екоинспекцията.

Най-високата стойност е регистрирана на 29 септември - 60.65 микрограма на пространствен метър (μg/m3), при норма 50 μg/m3. За същия интервал повишени, само че не превишени са стойностите  за фини прахови частици 2.5 μg/m3 и азотни оксиди.

Общо през септември са регистрирани 4 превишения на фини прахови частици 10 микрона в града, дължащи се на сухото време, запрашеността на пътните артерии в града, горивни процеси на територията на Румъния и данните за местни огнища в покрайнините на Русе.

Данните за качеството на атмосферния въздух се разгласяват всекидневно на интернет страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда на адрес:

Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда дадоха наставления на община Русе и на сдружение, притежател на прилежащ парцел за разчистване на нечисти с боклуци площи . Проверката е осъществена  в края на предходната седмица, в наличието на притежателите на парцелите.

Замърсените площи и нерегламентирано отнасяне на боклуци са открити при изключителни инспекции през втората половина на септември, свързани с неприятни миризми кварталите „ Здравец-Изток “, „ Възраждане “ и централните елементи на града.

При обход в кварталите „ Тракция “ и „ Пухлево дере “ в Източна промишлена зона са установени доста тлеещи огнища и нечисти с битови боклуци терени на приблизителна  повърхност към 100 квадратни метра.

При изключителните обходи дежурните екипи на Регионална инспекция за опазване на околната среда са се накъкнали на голям брой огнища на изгаряне на боклуци и жп-траверси, открити в Източна промишлена зона и Индустриален парк-Русе (Товарна гара-Изток).

Изгярянето на боклуци съставлява нарушаване на Закона за ръководство на отпадъците, само че води и до утежняване на качеството на атмосферния въздух в града.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР