В три министерства администрацията ще използва изкуствен интелект за работата

...
В три министерства администрацията ще използва изкуствен интелект за работата
Коментари Харесай

В администрациите на три министества ще въвеждат изкуствен интелект

В три министерства администрацията ще употребява изкуствен интелект за работата си. Това показва в писмен отговор към народен представител на министъра на електронното ръководство Алекдандър Йоловски, представен от БНР.

До края на 2025 година ще се прави разбор и стандарти за етичното потребление на изкуствен интелект. Системите с изкуствен интелект ще навлизат в министерствата през Плана за възобновяване и резистентност. Те ще се употребяват в:
В СТЕМ центровете на МОН - за адаптивно-аналитичен програмен продукт с опция за самообразование, обработка и разбор на данни В МТСП. За национална цифрова платформа за здравна диагностика в Министерство на здравеопазването.
От отговора излиза наяве, че единствено платформата за здравна диагностика е на стадий " техническа спецификация за оповестяване на социална поръчка ".

Електронното министерство работи и по закон, обвързван с европейската рамка за ръководство на данните. Ще търси европейско финансиране за образование на администрацията за работа със системи с AI. С неправителствения бранш се води разговор за етичното използване на AI.

Европейски Съюз разисква законодателство за етичното му потребление. Предвижда се актът да влезе в действие през 2026 година.

От електронното министерство означават и съдействието си с Институт GATE към СУ. В средата на януари другият институт - INSAIT, пусна български ИИ, сходен на ChatGPT. Още тогава основателите му приканиха държавните институции да стартират да го употребяват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР