В трънското село Рани Луг местните могат да се похвалят

...
В трънското село Рани Луг местните могат да се похвалят
Коментари Харесай

Дъб в село Рани Луг расте върху лечебно място

В трънското село Рани Луг локалните могат да се похвалят с 300-годишен дъб, който е номиниран в конкуренцията „ Европейско дърво на годината “. Смята се, че мястото, върху което е поникнало дървото, има своя доста специфична история. Вековното дърво се намира до двора на църквата „ Свети Николай “. То е високо цели двадесет метра, а обиколката му е близо пет метра. Поверието гласи, че на това място в предишното се е правил ритуалът „ отгрибане на сугреби “. Хората са го практикували главно при съществуване на обриви.

Какво в действителност представлявал ритуалът? Хората постилали плява, а върху нея си лягал болният. След това баячка започвала да имитира по какъв начин ровят кучето и котката, като през това време изричала лечебни заклинания. След края на ритуала, обривът изчезвал като по знамение. Колкото до църквата, до която е изникнал дъба – тя също има своя забавна история. Местни описват, че това е една от най-старите непокътнати църкви в Трънската долина.

През Възраждането там е било намерено килийно учебно заведение, а по-късно, по времето на социализма, храмът бил безстопанствен и покривът му рухнал. Тогава локалното население самодейно възстановило остарялата черква. И до през днешния ден се смята, че мястото под сянката на дъба е лечебно и е наситено с позитивна енерегия. Хора от цяла България посещават вековния дъб в село Рани Луг.

През миналата година, остарелият дъб завоюва състезанието „ Дърво с корен 2018 “. От началото на този месец (1 февруари 2019), дървото води конкуренция с още четиринадесет европейски исторически дървета в състезанието „ Европейско дърво на годината “. Част от участниците са Англия, Русия, Испания, Франция.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР