В този бюджет липсва основният фактор, заради който съществува системата

...
В този бюджет липсва основният фактор, заради който съществува системата
Коментари Харесай

БСП: Бюджетът на НЗОК не е в полза на пациентите

В този бюджет " липсва главният фактор, поради който съществува системата - пациентът " и предвижда, че здравноосигурените ще продължат да доплащат цената на половината от получената здравна помощ, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия доктор Илиан Тимчев по време на първо четене на проектобюджета на НЗОК за 2020 година в Народно събрание. " Този бюджет няма да е в интерес на пациентите и по тази причина ние няма да го подкрепим ", безапелационен бе доктор Тимчев, който напомни, че в средата на 2019 година задълженията на НЗОК към непознати каси са 271 млн. лева (при 264 през 2018 г.), а просрочените отговорности са 135 млн. лева Проф. Георги Михайлов за следващ път разкритикува намаляването за 2020 година на парите за лекуване на българи в чужбина, без значение че наклонността е към увеличение на броя на тези пациенти.

След към два часа и половина спор с гласовете на ръководещите бюджетът на НЗОК за следващата година бе признат на първо четене в пленарна зала. Този небалансиран бюджет е отвод от реформиране на системата, ще продължи доплащането от пациентите, няма да реши въпроса с недоволството от ниски заплати, медици ще продължат да напущат страната. Така се аргументираха социалистите, до момента в който министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев бързаше да напусне пленарната зала, секунди откакто със 120 гласа " за " и 88 " срещу " бе признат бюджетът на касата.

От думите на доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи стана ясно, че половината от " нарастването " на парите на касата с над 400 млн. лева за 2020 година идва най-много от предстоящото нарастване на минималната заплата, на минималните осигурителни прагове и на планувания 10-процентен растеж на възнагражденията на държавните чиновници. Какво ще стане, в случай че работодателите не се съгласят с увеличението на минималната заплата, попита ръководещите депутатът от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов. Този бюджет е на купеното време и успокоение от ръководещите и на отдалечаващата се промяна, сподели доктор Джафер и предвижда, че и следващата година хоспитализациите няма да намалеят, тъй като не е планувана предварителна защита и профилактика, няма и лечебни заведения за долекуване. От Движение за права и свободи бяха също безапелационни, че няма да поддържат този бюджет.

Това е 21-ият бюджет на НЗОК от основаването й, само че още не знаем какви са потребностите от здравна помощ на жителите, тъй като липсва осведомителна система, разяснява доцент Георги Йорданов от Българска социалистическа партия. Той попита ръководещите за какво у нас умират 70 от 100 души от предотвратима гибел, а в други страни на Европейски Съюз 30 от 100, само че по този начин и не получи съответен отговор.

Между първо и второ четене социалистите в Народното събрание ще предложат редките болести, както и синдромът на добитата имунна непълнота, туберкулозата, да преминат под контрола на страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР