В Токио икономическият министър участва в официалното отбелязане на 50

...
В Токио икономическият министър участва в официалното отбелязане на 50
Коментари Харесай

Министър Богданов: „Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ ще създадат съвместна изследователска лаборатория 



В Токио икономическият министър взе участие в формалното отбелязане на 50 години от първата продажба на българско кисело мляко в Япония

За нас е значимо партньорството ни освен да продължи да разпространява българското кисело мляко на пазарите в Япония и азиатския район, само че и да успеем да доразвием взаимните проучвания сред „ Ел Би Булгарикум “ и „ Мейджи “. Партньорството сред двете компании е знаково за развиването на българо-японското съдействие. Това разгласи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов в Токио, където в централата на японската корпорация беше публично маркирана 50-годишнината от стартирането на българското кисело мляко на японския пазар.

Министър Богданов: „ Ел Би Булгарикум “ и „ Мейджи “ ще основат взаимна изследователска лабораторияСътрудничеството сред българската страна и „ Мейджи “ започва през 1973 година, когато в Япония стартират първите продажби на българско кисело мляко, създадено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на съдействието българското кисело мляко се разпознава към този момент от близо 95% от японците.

В Токио икономическият министър се срещна с президента на „ Мейджи Холдингс “ господин Кадзуо Кавамура и с президента на компания „ Мейджи “ господин Кацунари Мацуда. На срещата с управлението на японската корпорация стана ясно, че следва основаването на взаимен проучвателен център сред българското държавно сдружение „ Ел Би Булгарикум “ и японската компания. Той ще бъде ориентиран към развиването на нови планове и изследването на нови общи пазари, както и към навлизането в други браншове. През идната седмица се чака представители на „ Мейджи “ да дойдат в София за завършване на плана.

Развойният център ще се концентрира върху изследователската активност и нововъведенията в областта на млекопроизводството и има за цел да увеличи научно-изследователския капацитет и експертизата в региона на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се взаимният институт да започва още през 2024 година

„ Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от главните ни цели. Очакваме новият план да започва в България през идната година. Поставяме основите за съдействие и за идващите 50 години. “, сподели Богданов.

Министър Богданов: „ Ел Би Булгарикум “ и „ Мейджи “ ще основат взаимна изследователска лаборатория„ България постоянно ще бъде благонадежден стопански сътрудник, на който Япония може да разчита “, сподели още министър Богданов. Той подчертава на обстоятелството, че макар следената криза в Западна Европа, българската стопанска система продължава да пораства с близо 2%. За третото тримесечие на годината страната ни се подрежда в топ 5 по стопански напредък в границите на Европейски Съюз.

Министър Богданов е на публична аудиенция в Япония, където ще се срещне и с господин Нишимура Ясутоши, министър на стопанската система, търговията и промишлеността, както и с гуверньора на Японската банка за интернационално съдействие (JBIC), господин Нобумицу Хаяши.

В българската делегация вземат участие още зам. -министърът на стопанската система и промишлеността Николай Павлов, изпълнителният шеф на „ Ел Би Булгарикум “ Ивайло Лилов, посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева и други.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР