В телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

...
В телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън
Коментари Харесай

Двустранното сътрудничество и кипърския проблем обсъдиха по телефона външните министри на САЩ и Кипър

В телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън външният министър на Република Кипър разиска задълбочаването на двустранното стратегическото съдействие и кипърския проблем, съобщи кипърската организация КНА, представена от Българска телеграфна агенция.

Кипърският министър Константинос Комбос е разговарял през вчерашния ден с сътрудника си за по-широка рамка на съдействието сред Кипър и Съединени американски щати, в това число политическия формат „ три плюс едно “ (Гърция, Кипър, Израел и САЩ), показва вестник „ Прото тематика “. Това на практика е ангажимент за районния мир, сигурност и непоклатимост, написа организацията.

Комбос и Блинкън са обменили отзиви по отношение на напъните на кипърския президент Никос Христодулидис за обновяване на договарянията за кипърския проблем в обсега на договорната рамка за решение, както е несъмнено в резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В документално изказване на представителя на американския Държавен департамент Матю Милър се показва, че по време на диалога е разисквано и „ трайното трансатлантическо единение против неоправданата война на Русия в Украйна и задължението на Кипър за поощряване на мира и сигурността в Източното Средиземноморие “.

В известието на Милър се добавя, че Блинкън е подчертал уговорката на Съединени американски щати за продължение на вложението в двустранните връзки и готовността на страната да поддържа напъните на Кипър за обединяване на острова.

Кипърската организация оповестява, че диалогът е извършен по самодейност на държавния секретар на Съединени американски щати.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР