В телата на шест африкански саванни слона, умрели при мистериозни

...
В телата на шест африкански саванни слона, умрели при мистериозни
Коментари Харесай

Бактерия вероятно е причината за внезапни смъртни случаи на слонове в Африка

В телата на шест африкански саванни слона, умрели при мистериозни условия в Зимбабве, е открита бактерия, неоткривана до момента при тези животни, оповестява Българска телеграфна агенция.

Учените считат, че тя е повода за отравянето на кръвта, от която слоновете са умряли през 2020 година

Откритията са оповестени в списание " Нейчър къмюникейшънс ".

Изследването може да даде повече информация за гибелта на 356 слона в прилежаща Ботсвана през същата година.

Това притегли вниманието на международните медии, когато природозащитниците откриха мъртвите слонове в региона на Ботсвана. Някои от животните наподобява са припаднали и са умрели ненадейно, до момента в който са вървели или тичали, считат специалистите.

Изследователите, които са създали откритието, са проучвали неочакваната гибел на 35 слона - най-вече сред август и септември 2020 година в северозападната част на Зимбабве.

Екипът е трябвало да локализира телата благодарение на хеликоптер.

Носейки защитно облекло, в изключителна горещина, той и екипът му са създали аутопсия на 15 слона. " Това са толкоз огромни животни ", споделя доктор Крис Фогин. " Затова е много сложна физическа интервенция, с цел да получим достъп до органите, от които трябваше да вземем проби ".

Изследователите съумяват да потвърдят, че 13 от слоновете са имали отравяне на кръвта, когато са умряли. Важното е, че е открита и евентуалната причина - бактерия, наречена Bisgaard taxon 45 - при шест от животните. Тя е от вида, който е откриван в предишното в тайни, взети при ухапвания от тигри и лъвове.

Слоновете са извънредно обществени животни, тъй че откривателите се притесняват, че те могат да предадат бактерията и на други, което би могло да изясни огромния брой смъртни случаи.

Този тип африкански слонове са застрашени - в дивата природа са останали единствено 350 000, а загубите се правят оценка на 8 % годишно. Разследването на гибелта им е от решаващо значение за поддържане на бъдещето на този възвишен тип, споделят експертите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР