В текста на своята резолюция Европейската народна партия (ЕНП) призовава

...
В текста на своята резолюция Европейската народна партия (ЕНП) призовава
Коментари Харесай

Проекторезолюция на ЕП за атаката в Банска: Санкции срещу Сърбия, ако се установи участие на Белград

В текста на своята резолюция Европейската национална партия (ЕНП) приканва Европейски Съюз да вкара ограничаващи ограничения против сръбското управление, в случай че се потвърди, че е забъркано в офанзивата в село Банска на 24 септември, оповестява " Данас ".


БГНЕС напомня, че на 24 септември сръбска въоръжена група извърши нахлуване в село Банска, при което почина косовски служители на реда. Впоследствие косовската полиция откри редица скривалища с голямо количество оръжие, за което се допуска, че е било готвено за последващи сходни офанзива.

В показания от ЕНП документ нападението в Банска се характеризира като терористична офанзива и се показва също, че сръбската полиция е арестувала Милан Радойчич (вече някогашният заместник-председател на " Сръбска листа " ), който призна, че е управлявал нападателите, само че беше освободен на идващия ден. Те също по този начин загатват " насилствени демонстрации (на сърби) след локалните избори " в северната част на Косово и " отвличането на трима косовски служители на реда от територията на Косово на 14 юни ". Предложението за резолюция на ЕНП „ изрично осъжда терористичната инвазия в Косово и нападението против чиновници на косовската полиция в Банска “, акцентира, че виновните би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването, и приканва косовските управляващи да удвоят напъните си за попречване на контрабандата на оръжие. И двете страни са поканени да работят за деескалация на обстановката в северната част на Косово, Сърбия да изтегли всички войски и съоръжение от границата с Косово, в това число противовъздушни системи и тежки артилерийски единици, и да приключи всякаква поддръжка за противозаконни терористични формирования жители на Северно Косово.

В предлагането за резолюция на ЕНП е записано, че те осъждат евентуалната интервенция на Русия в офанзивите в Банска, а Сърбия и Косово са поканени да вземат участие в разговор и да реализират всеобхватно правно обвързващо съглашение в дух на компромис, а Мирослав Лайчак и Жозеп Борел са поканени да насърчат разговора.

Европейската комисия е поканена да сътвори пътна карта за интеграцията на Косово до края на годината, а косовските сърби да се върнат в косовските институции. Също по този начин в предлагането на резолюцията на ЕНП на Европейски Съюз за въвеждане на ограничаващи ограничения против сръбското управление, в случай че се потвърди, че е забъркано в терористичната офанзива в Банска./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР