В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света.

...
В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света.
Коментари Харесай

Спамът: Нежеланото зло

В тази графа ще описваме за софтуерните промени в света. Идеята е да помогнем да се разбере езикът на новото време

Спамът е дяволът на интернет. Това са тези безчет нежелани известия с комерсиална цел – от “Евтина отмора на Карибите единствено в този момент ” до “Забогатей бързо единствено с два часа работа дневно ”, които някак получаваме на електронната си поща. Те са косъмът в хубавата ни чорба, хлебарката в новата ни баня, комарът, жужащ тъкмо в нашето ухо в тиха лятна нощ.

Основните типове спам са два – рекламен и злотворен.

Рекламният спам постоянно се маскира като изскачащ прозорец или приветлив банер. Ако кликнем на сходна реклама, мигновено ни се предлага някаква грандиозна оферта, толкоз апетитна, че въобще не мислим за това дали е действителна. Понякога даже отивайки на даден уебсайт, биваме препратени към различен, който не сме имали желание да посещаваме. Целта на целия този онлайн воаяж е събирането на нашите данни: кои сме, по какъв начин се държим онлайн, какво търсим най-често в пространството? Подобна информация интересува тези компании, които желаят да ни предложат техните артикули и услуги, основани на данните от сърфирането ни. Подобен спам не вреди по различен метод, като се изключи че изяжда времето и къса нервите.

За злонамерения спам важи поговорката “Пътят към пъкъла е застлан с положителни планове ”. Често той се подвизава скритом в някоя безвъзмездна програмка, на която се радваме безумно. Понякога при кликване на рекламни материали онлайн, нашият компютър може да бъде “заразен ” и с по-сериозни вируси. Някои от тях могат даже да изтрият цялата ни информация. Други я “отвличат ” и желаят рушвет, само че подобен сюжет е по-вероятен за огромна компания, в сравнение с за самостоятелен консуматор. Опасността за елементарния интернет сърфист се крие в кражбата на данни като ЕГН, банкови сметки и пароли.

Как да се предпазим?

1. Инсталирайте антивирусна стратегия!
2. “Любопитството убива котката ”! Не кликвайте на изскачащи реклами с бомбастични описания! Не отваряйте нежелани писма в електронната си поща!
3. Не давайте имейл адреса си, с цел да участвате в промоции и игри или с цел да получите някаква мнима премия, тъй като тъкмо вие сте един от щастливците за “голямата премия ”. Не, не сте.
4. Ако доста желаете да свалите безвъзмездни стратегии, проверете кой е издателят им и дали има добра известност. Консултирайте се с хора, които схващат, преди да действате.
Най-ефективното лекарство срещу спама е предпазливостта – бъдете деликатни!

Речник

Малуер (от британски “malware ”)
е рискова стратегия (софтуер), чиято цел е да злоупотреби с персоналната ни информация и да наруши действието на компютъра, заразявайки го с вирус.

Адуер (от британски “adware ”)
е програмен продукт, който демонстрира досадни реклами и оказва помощ за събирането на информация, с цел да бъдете бомбардирани с още реклами от разнообразни компании.

Банер (Banner)
е онлайн реклама, сходна на рекламното каре във вестниците, която може включва движещи се детайли, а от време на време употребява и звукови резултати за повече атрактивност.

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com, а за спомагателни въпроси, пишете на [email protected].
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР