В търсене на перфектната светлина - такава, че и най-изтънченото

...
В търсене на перфектната светлина - такава, че и най-изтънченото
Коментари Харесай

Зелена светлина: В търсене на перфектната светлина

В търсене на съвършената светлина - такава, че и най-изтънченото око да долови скритите нюанси в творбите на изкуството, такава, че лампите и прожекторите да изкарат нескрито най-хубавото от картините и скулптурите...

Това се случва в изложба " Кредо бонум ". Наскоро тя се снабди с ново осветяване, което икономисва 70 % от разноските за ток по отношение на предходното, само че вдъхва и нов живот на изложбите. Пред тях се разкриват доста благоприятни условия. Каква е тайната на новите усещания за посетителите?
ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на изложба " Кредо бонум ": По-балансирана и приглушена осветеност, която заобикаля острите сенки, огромните несъответствия в светлината, придава мекост и в това време едно доста по-точно цветопредаване и прелестно разбиране на творбите, без да ги изостря като цветност и като графика изобщо по стените.
Подобно осветяване се употребява в Райхмюзиум в Амстердам, споделя Весела. И припомня за едно от огромните му достолепия - да се съчетава с естествената светлина. В изложба " Кредо бонум " има оберлихт - т.е. непрекъснато естествено осветяване от горната страна, което се трансформира в другите часове и сезони. Новото осветяване съумява да следи тези промени. То дава отговор и на условията за другите типове творби.

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на изложба " Кредо бонум ": Бих споделила, че си е същинско произведение на изкуството да осветиш произведение на изкуството.
По-малките осветителни тела имат характерни филтри, предопределени особено за осветление на живопис. Благодарение на тях се заобикалят нежеланите отражения при картините с маслени бои. Прожекторите пък приковават погледа върху скулптурите. Те имат и значима роля за обособени обекти или по време на проведени събития в залата.

ВЕСЕЛА НОЖАРОВА, куратор на изложба " Кредо бонум ": Можем да използваме и единствено дежурното неоново осветяване, с цел да придадем една доста по-голяма светлост на помещението, или пък в случай че имаме обект или текст на стената, можем да изберем да пуснем единствено един от прожекторите, по-силен да вземем за пример.
Това е и другото огромно достолепие на осветлението в галерията. На относително дребна повърхност то съчетава презентации, изложения и разнородни събития. Такива има заложени доста в репертоара на галерията за 2018-та. А акцентът в тях ще бъде представянето на млади български създатели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР