В тържествената обстановка на зала Съединение“ на Регионалния исторически музей

...
В тържествената обстановка на зала Съединение“ на Регионалния исторически музей
Коментари Харесай

Гигантска богомолка пропълзя по Главната на Пловдив

В тържествената конюнктура на зала " Съединение “ на Регионалния исторически музей в Пловдив през вчерашния ден бе открит XXIII Международен куклено-театрален фестивал " Двама са малко – трима са доста " & TheatAir 2018. Първи, одобрение към участниците и гостите на фестивала насочи шефът на Държавен куклен спектакъл – Пловдив Виктор Бойчев. " Тази година дружно ще забележим 16 конкурсни спектакъла от България и чужбина, оживяващи 5 зали в град Пловдив и една в София, 25 улични интермедии, показани от 9 интернационалните трупи и доста приказно чудо! 23-тото издание е отдадено на ДВИЖЕНИЕТО – смелото и тихото, просветеното и интуитивното, придвижването към това, което ражда знанието, пази загатна, основава и оборва нормите, вдъхновителното, непознато, освобождаващо и създаващо придвижване “, описа Виктор Бойчев. Той изрече специфична признателност към Община Пловдив за дългогодишната поддръжка на фестивала, към Министерство на културата, Фондация " Пловдив 2019 “ и към многочислените спонсори, които безусловно застават зад организацията на един от най-красивите пловдивски фестивали, представящ по въодушевяващ метод майсторството на кукленото и уличното театрално изкуство.

Приветствие във връзка откриването на XXIII Международен куклено-театрален фестивал от името на кмета на Пловдив, както и от свое име към участниците, гостите и вярната аудитория насочи заместник-кметът по просвета и туризъм на община Пловдив Александър Държиков. " Фестивалните дни от 3 до 7 септември, проведени от Държавен куклен спектакъл - Пловдив, фестивалното съдружие и Община Пловдив идват, с цел да споделят силата на творчеството, което развива въображението и въодушевява съзнанието. Ще имаме опция да забележим прелестни спектакли и прояви навън, които ще се слеят с духа на Пловдив “ сподели в приветствието си заместник-кметът.

Той акцентира, че фестивалът е част от най-големия културен конгрес на Пловдив – Есенния салон на изкуствата и сигурно ще обогати още повече забавната и разнообразна стратегия на Салона. На второ място, откриването на събитието се случва единствено дни преди Празника на Пловдив – 6 септември, и не на последно място в навечерието на огромното събитие Пловдив – Европейска столица на културата, която стартира след броени месеци, с настъпването на 2019-та година, когато Пловдив ще бъде лицето на България в Европа.

Заместник-кметът Александър Държиков благодари особено на шефа на Кукления спектакъл Виктор Бойчев за силата, всеотдайността и  любовта,  с които всяка година  провежда Международния куклено-театрален фестивал, както и за отличното съдействие с община Пловдив по многочислените общи културни начинания, отдадени на град Пловдив. Като пожелаха " на добър час “ на XXIII издание на Международния куклено-театрален фестивал " Двама са малко – трима са доста ", заместник-кметът и шефът на кукления спектакъл оповестиха дружно фестивала за открит, под  аплодисментите на хората в залата.

След привършване на формалната част, участниците и гостите се насочиха към Римския стадион, с цел да следят уличното зрелище на актьорите от столичния Театър на огъня и сенките " Файертер ", които  за поредна година зарадваха дребни и огромни с красиви костюми и атрактивен фон. Впечатляващи, откровени, неповторими и атрактивни, актьорите от " Файертер " не за първи път оживяват основната улица в Пловдив с големите си вълшебни същества и форми. Гигантска богомолка пропълзя по Главната на Пловдив и поведе приказното шествие за откриването. Малки и огромни се снимаха с актьорите на кокили и в духа на дългогодишната традиция, денят на откриването се трансформира в хубав празник.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР