В своя авторска статия, публикувана в събота във влиятелния израелски

...
В своя авторска статия, публикувана в събота във влиятелния израелски
Коментари Харесай

Влиятелен израелски представител: България да забрани със закон нацисткия „Луков марш“

В своя авторска публикация, оповестена в събота във авторитетния израелски вестник „ Джерусалем пост “, Роберт Сингер приканва България със закон да забрани у нас да се организира нацисткия „ Луков марш “. Сингер, който е член на управлението на Движението за битка с антисемитизма по света, ръководител на Центъра за израелско въздействие и някогашен изпълнителен шеф на Световния еврейски конгрес, написа, че България има опция да стане водач в Европейския съюз против деянията на антисемитизъм.

 

Роберт Сингер бе в София преди дни във връзка отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Той акцентира, че пет години откакто за първи път взаимно с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер са се противопоставили на провеждането на „ Луков марш “, тази година с горделивост може да показа, че такова събитие не се е състояло. Сингер акцентира, че това е станало с помощта на „ мощната и жизненоважна поддръжка “ на основния прокурор Иван Гешев, на кмета на София Йорданка Фандъкова и на вътрешния министър Иван Демерджиев, както и на представителите на еврейската общественост у нас – Николай Гълъбов, Александър Оскар и Румяна Христиди. 

 

Като напомня историята по спасяването на 50 000 български евреи, както и гибелта на 11 343 евреи от Тракия и Македония, за което по думите на Сингер, България е поела виновност под формата на изразено страдание от президента Георги Първанов при негова аудиенция в Израел преди 15 години, Роберт Сингер приканва българския парламент да забрани провеждането на годишното честване на паметта на ген. Христо Луков.

 

Влиятелният израелски представител отбелязва, че „ Луков марш “ се е трансформирал в „ магнит “, който е привличал в предходни години в София крайнодесни и неонацистки групи от Германия, Швеция, Унгария и Естония. „ Забраната на шествието би изпратила ясно обръщение до целия континент, където екстремизмът за жалост се разраства и антисемитизмът надига грозната си глава “, написа Сингер.

 

Статията на Роберт Сингер, която е илюстрирана с негова фотография от извършената в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ интернационална конференция, отдадена на ролята на юридическата общественост в спасяването на българските евреи, приключва с апел към българските политици и държавници, не просто да предотвратяват годишно провеждането на марша в памет на ген. Христо Луков, а да го забранят напълно. Време е един път вечно да сложим завършек на „ Луков марш “, написа в умозаключение Сингер. 

 

В петък от прокуратурата разпространиха прессъобщение, от което стана ясно, че Роберт Сингер е бил на среща и с основния прокурор Иван Гешев. Сингер е бил придружаван от ген. Шломи Михаел, някогашен офицер от израелските служби. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР