В свободния сектор в културата и изкуствата за най-нуждаещите се

...
В свободния сектор в културата и изкуствата за най-нуждаещите се
Коментари Харесай

Минимална заплата от държавата за свободните артисти

В свободния бранш в културата и изкуствата за най-нуждаещите се ще се приложи мярка - ще се обезпечи по една минимална работна заплата. Тя ще важи за времето на изключителното състояние и един месец след него.

Това разгласи министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет. Мярката визира артисти, художници, музиканти, литератори.

Това не е обществена помощ, а грижа и поддръжка, само че ние по-късно чакаме поддръжка за нашия дух, посочи културният министър и уточни, че се създават механизми за след изключителното състояние, с цел да се даде опция за доста планове. Мислим и отсега нататък, само че доста нападателно и съществено отсега нататък, увери още Боил Банов.

Социалният министър Деница Сачева чака към 1 200 души да бъдат подкрепени с мярката за свободните актьори. Това не е обществена помощ, а поддръжка за хората, които не могат да работят сега, увери и самата тя.

Около 2 700 000 лв. ще коства поддръжката. Продължава и стратегия " Мелпомена ".

Банов напомни решението на Министерския съвет във връзка с заетите в държавните културни институти за застраховане в границите на 6 месеца. " Така че те да бъдат спокойни за своята работа ", оцени Банов и добави, че артистите могат да приготвят нови артикули, с които да не престават напред след рецесията.

Много мощна е мярка с безлихвените заеми, уточни още Банов, заявявайки че очевидно това не се осъзнава задоволително добре. Това са пари, които наранени от рецесията могат да вземат в този момент, по 1500 лева на месец и да връщат без рента във времето до 10 години.

Припомняме, след гласуваното на 13 март изключително състояние в страната за ограничение на разпространяването на ковид концертните зали, театрите и галериите останаха празни. Много от културните институти у нас и по света предложиха краткотраен онлайн достъп до своите културни артикули. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР